JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Zsigmond2024. május 02.
Sweet Thursday2024. május 02.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

50 éve történt – Jazz-rock lemezek 1971-ből – Air „Air”

Ezt a lemezt a New York-i Electric Lady stúdióban vették fel. Az albumot 1971-ben jelentette meg az Atlantic egyik label-je, az Embryo, amelynek a jazzfuvolás Herbie Mann volt a vezetője.

A sztori régebben, a ’60-as években kezdődött. A zongorista-hangszerelő Thomas Wilkinson Coppola (1945) ekkor jazzmuzsikusként kereste kenyerét a Big Apple kis klubjaiban. 1970-ben találkozott a nála pár évvel fiatalabb énekesnővel, Carolyn Brooks-szal. Egymásba szerettek, összeházasodtak, és a fiatalasszony felvette a Googie Coppola művésznevet. Googie azonban nem csak énekesnő volt, hanem zongorista-zeneszerző-szövegíró is.


googie-coppola.jpg


Azonnal megalakították az Air együttest, amelyben a basszusgitáros John Siegler és a dobos Mark Rosengarden volt a partnerük. Mivel Googie játszotta a zongora szólamokat, így Thomas orgonált.

A lemezen szerepelnek vendégek is: Michael Brecker szoprán- és tenorszaxofonon játszik, Randy Brecker trombitál, Barry Rogers harsonázik, Bobby Rosengarden vibrafonozik, Dave Johnson kongázik, Robert Kogel gitározik.


air-air.jpg


Az albumon található 11 szám közül kilencet Googie Coppola szerzett.

https://www.youtube.com/watch?v=_qZkhf0ESUk


Vissza a hírekhez