JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Hírek

Moped Loewen - Book of Navi - Műfajokon túli utazás egy nemzetközi formációval

Tízfős, nemzetközi zenészekből álló csapattal rögzítette a Moped Loewen „Book of Navi” című lemezét. A zenekar fúvósokra épülő, műfajokon átívelő komplex hangzásvilága az alapító, Varga Dániel szaxofonos és zeneszerző zenei vízióinak megtestesülése. A lemez dalszövegei a kereső ember sajátos útját mutatják be, miközben a kollektív zenekari hangzás, a dal egésze kerül fókuszba.

A Moped Loewen nemzetközi formáció, amit 2016-ban Varga Dániel szaxofonos, zeneszerző alapított. Az akkor még négyfős zenekar tagjai a grazi Zeneművészeti Egyetemen voltak osztálytársak. A csapat a post-műfajok világának egyik legizgalmasabb képviselője, fúvósokra épülő hangzásviláguk leginkább experimentális jazz-rock és indie rock alapokra épül.

„Nagyon sok minden hatással van rám, néha olyan műfajok is, amik nincsenek egymással köszönőviszonyban sem. Mindig próbálok egészséges egyensúlyt találni a fúziómban, de leginkább saját hangzásra, saját műfajra törekszem. A kategorizálás nagyon nehéz, főleg most, a 21. században, amikor több ezer új zene jelenik meg egy nap. Ha muszáj, akkor magunkat általában experimentális indie rock orchestra-nak állítom be, de nem tudom, mennyire pontos ez a meghatározás. Ahogy teltek az évek és a saját ambícióim, zenei vízióim, ízlésem alakult, úgy változott a zenekar munkássága is. A mostani albumon teljesen átvette az uralmat a singer-songwriter-es megközelítés, amit szerettem volna azzal a világgal kombinálni, amit a Jazz Rock Orchestra kislemezen elkezdtem, de egyúttal el is távolodni a big bandekre jellemző hangzástól, ritmikáktól, riffektől és kliséktől. Sok sound design ötletet tartalmaz, amit leginkább a fúvós felvételek manipulálásával értünk el. Általában free jazz és noizz által inspirált fúvós elemekkel dolgoztunk, amik stabil gitár alapokra és groove-okra épültek. Rövidebbek az individuális szólista megnyilvánulások, inkább egy kollektív zenekari hangzásra törekedtem” - meséli a zenekar vezetője, Varga Dániel.


borito.jpg


A Book of Navi című lemezt 2020 nyarán rögzítették egy intenzív, tíz napos időszakban. Az album címe magyarra lefordítva a „próféta könyvét” jelenti. Teológusok szerint - a közhiedelemmel ellentétben - a prófétálás nem azonos a jövő megmondásával. Hanem egy szellemi ösztönzés alatt elmondott, kiáradó beszéd, vagy viselkedés, sőt akár tánc, vagy ének is lehet.

„Ezzel pedig teljes mértékben tudtam azonosulni. Amikor zenélek, komponálok, vagy improvizálok, mindig ezt a kitörő extatikus szellemi élményt keresem. Ezt pedig igyekszem megosztani másokkal is” – emeli ki Dani.

A mostani felállásban mindenki jazztanszakot végzett, professzionális jazz és session zenész, akik mindannyian az újat, az új hangzásokat keresik. Az albumon nyolc számot Varga Dániel írt és legnagyobb részét ő is hangszerelte, Daniel Holzleitner harsonás pedig három hangszereléssel és egy saját számmal járult hozzá a lemezhez.  A dalszövegek olyan tapasztalok, érzések, imák, gondolatok megéneklése, amit Dani az elmúlt 29 évben hitével kapcsolatban megélt.


Spotify: https://open.spotify.com/album/22OOZvXOD28fYrHGkRiuXb

YouTube – Moped Loewen: Let Me Come Home: https://www.youtube.com/watch?v=YEu85nZgrYk&t=25s

YouTube - Moped Loewen: Run https://youtu.be/LYFUbjgug4o


Moped Loewen: Book of Navi - közreműködő zenészek:

Varga Dániel (magyar) - ének, szaxofon, szintik,

Piotr Lipowicz (lengyel) - gitár

Fenyvesi Márton (magyar) - gitár

Thilo Seevers (német) - billentyűk

Gyányi Marcell (magyar) - basszusgitár

Matheus Jardim (brazil) - dob

Daniel Holzleitner (osztrák) - harsona

Karel Eriksson (svéd) - harsona

Nikola Vuković (szerb) - trombita, szárnykürt

Jan Lovsin (szlovén) - trombita, szárnykürt


moped-loewen.jpg

Vissza a hírekhez