JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az Üveghegyen innen, interneten túl - FSCO lemezbemutató a BJC-ben

2021. április 12-én Nagy János Jancsa zenekara, a Free Style Chamber Orchestra bemutatta legújabb lemezét, az Üveghegyen túl (Over the Glass Mountain) című albumot, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénye volt a Budapest Jazz Clubban.

btf-2021-logo.png


01-1.jpg


A koncert „természetesen” nézők nélkül hangzott el, de élő közvetítésen lehetett követni az interneten keresztül. A képek a közvetítés képernyőmentéseiből készültek, sajnos fotózásra sem volt lehetőség. A most tizenhárom tagú (egy igazolt hiányzó volt, Zsemlye Sándor szaxofonos a tizennegyedik állandó tag) zenekar két népzenész vendéggel is kiegészült Kubinyi Júlia énekes és ifjabb Szerényi Béla tekerős személyében.

A kamarazenekar a szakma élvonalába tartozó tagokból áll. Klasszikus és jazz zenészek egyaránt erősítik a rendkívül míves és szofisztikált hangszereléseiről, frenetikus szólóiról híres zenekart. Crossovernek is nevezhető az FSCO zenei világa, de Nagy János vezetésével egy ennél sokkal bonyolultabb és gazdagabb zenei világ születik. A klasszikus vonós kamarazenétől (Adagio) a free jazzig minden megjelenik az eklektikus, de egységes megszólalásban. Aki ismeri Nagy János működését az tudja, hogy minden zenei irány felé nyitott, ami összeköti a rockot, jazzt, experimentális és népzenéket az a rendkívül magas minőség.  A vonósok egytől-egyig sztárzenészek: Kézdy Luca, Lantos Zoltán és Frankie Látó nemzetközileg jegyzett, sikeres művészek, a klasszikus színpadokról Csonka Gábor, Haraszti Krisztina és Pribay Valéria érkezett. A fúvósokat sem kell bemutatni, Pozsár Eszter fuvolán, Gordon Teodóra klarinéton, Blaskó Mihály fagotton, és a most hiányzó Zsemlye Sándor szaxofonon nyújt szólistaként is felejthetetlen produkciót. A tökéletes ritmusszekció: Frey György basszusgitár, Berdisz Tamás dobok, és Joubert Flóra ütőhangszerek. A koncert a közönség hiánya ellenére is jó hangulatú volt, talán a nagy létszámú közreműködőnek köszönhetően. Fantasztikus szólókat hallhattunk és hallhatunk, láthatunk, ha visszanézzük az előadást. Még nem találtam meg a tegnap elhangzott anyagot, de egy rövid összefoglaló a pécsi lemezbemutatóról már látható:

https://www.youtube.com/watch?v=Ll1GJc9UcVU

A koncerten elhangzott Nagy Ábel Márton kompozíciója az előadásakor mindenkitől különleges virtuozitást kívánó „A kenyérből szökkenő fénysorompó utazása” című opusz Ábel zenekara, a D.A.S. Trio repertoárjából. Többek között elhangzott két fantasztikus népdalfeldolgozás is. Egyik kedvenc lemezem, a Hungarian World Music Orchestra: Thousand Years című albuma 1999-ből. Ez a mérföldkőnek számító lemez Vasvári Pál (sajnos fiatalon elhunyt) basszusgitáros és Nagy János különleges hangulatú népdalfeldolgozásait őrzi. Most a fiatal, nagyon tehetséges, rengeteg díjjal kitüntetett Kubinyi Júlia énekével hangzik el az Indulj el egy úton és a Jöjj meg Duna című dal a la FSCO. A lemez és a koncert másik különleges vendégzenésze ifjabb Szerényi Béla, aki a világon egyedüliként jazzt játszik tekerőn. A koncert záró száma a hatalmas tekerőszólót is bemutató Kalásztánc a lemeztől eltérően egy plusz szabad zenei tételt is kapott. A koncert záró részében Kubinyi Júlia suttogva és prózában a Megismerni a kanászt… című népdal szövegét adta elő a hegedűk katatón, de humoros zajzenéje közben. Ezután következett az elszabaduló free rész Kubinyi Júliától szokatlan, de hibátlan operaszerű énekkel és zenekari tombolással. A gyors, vidám, zabolátlan kanásztánc dallam előtt pedig Nagy János gyönyörű zongoraszólója tette fel az estre a koronát. A bejegyzések szerint hatalmas sikert aratott a lemezbemutató koncert, érdemes megnézni a világhálón, amíg nem lesz lehetőség a személyes koncert találkozásig.


06.jpg


07.jpg


08.jpg


12.jpg


18.jpg

Vissza a hírekhez