JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Victor Wooten (1964)

Victor Wooten basszusgitáros 1964. szeptember 11-én született az Idaho állambeli Mountain Home-ban.

A hangszerén való mesteri játékon kívül aktív dalszerzői és produceri tevékenységet is folytat, valamint saját lemezkiadóval büszkélkedhet, ugyanis a Vix Records az ő tulajdonában áll. Két könyvet is kiadott, melyeknek címe: The Music Lesson: A Spiritual Search for Growth Through Music és The Spirit of Music: The Lesson Continues. Öt Grammy-díjjal tüntették ki, valamint a Bass Player magazin immár háromszor is neki ítélte az év basszusgitárosa díjat. De a felsoroltakon kívül is számos díjat, elismerést tudhat magáénak.


1-kep.jpg


A Wooten fiúk öten testvérek, közülük pedig Victor a legfiatalabb. Mind a négy bátyja zenészként tevékenykedik: Regi gitáron, Roy dobon, Rudy szaxofonon, Joseph pedig billentyűs hangszereken játszik. Regi Wooten kezdte Victort basszusgitározni tanítani, amikor ő kétéves volt. Hat éves korában már játszott a családi zenekarban, a The Wooten Brothers Band-ben.


2-kep.jpg


Olyan formációkban tölti be a basszusgitáros szerepét, mint a Béla Fleck and the Flecktones (az 1988-ban létrejött formáció tagjai: Béla Fleck, Victor Wooten, Roy Wooten, Howard Levy, valamint régi tag volt Jeff Coffin), a Phish, a Vital Tech Tones, a Bass Extremes, az SMV (Stanley Clarke, Marcus Milles és Victor Wooten közös formációja), a Nitro és az Octavision.

Eddigi élete során többek között olyan előadóművészekkel, zenekarokkal játszott együtt, mint Chick Corea, The Dave Matthews Band, Bootsy Collins, Branford Marsalis, Mike Stern, Prince, India Arie, Keb Mo, Dennis Chambers, Susan Tedeschi, Gov 't Mule, Bruce Hornsby, Stanley Clarke, Marcus Miller, Frank Gambale, vagy a Nass El Ghiwane Group.

Victor mára már négy gyermekes édesapa, képzett természettudós, publikált szerző, de olyan tevékenységeket is elsajátított, mint a bűvészet és az akrobatika. Méltó hírnévre tett szert tanárként is, nagyon keresett pedagógussá vált, valamint tanít a Berklee College of Music és a Stanford falain belül is. Emellett táboroztatással is foglalkozik, 2009-től kezdve a Wooten Woods ad otthont táborainak. Természetesen mindemellett napjainkban is aktív előadóművészként, Magyarországon többször is koncertezett különböző formációkkal az elmúlt években.

Lemezei:

The Wootens with The Wootens (1985), A Show of Hands (1996), What Did He Say? (1997), Vital Tech Tones with Vital Techtones (1998), Cookbook with Bass Extremes (1998), Yin-Yang (1999), VTT2 with Vital Techtones (2000), Just Add Water with Bass Extremes (2001), Live in America (2001), Soul Circus (2005), Palmystery (2008), The Music Lesson (2011), Words & Tones (2012), Sword & Stone (2012), Trypnotyx (2017).


3-kep.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez