JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Hírek

Snétberger Ferenc Németország legrangosabb jazz zenei kitüntetését nyerte el

Snétberger Ferenc Németország legrangosabb jazz díját vehette át gitár kategóriában április 27-én, szerdán este a brémai díjátadó gálán. A Német Jazz-díj (Deutscher Jazzpreis) harmincegy kategóriában díjazta a jazz szakma legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit.

A Német Jazz-díj zsűrije a legjobbakat a kimagasló művészi professzionalizmusuk és kreativitásuk, valamint a német és nemzetközi jazzben elért eredményeik alapján választotta ki.

A gitár kategória három jelöltje Snétberger Ferenc mellett Kalle Kalima finn gitárvirtuóz és Johan Leijonhufvud svéd jazz zenész, gitáros és zeneszerző voltak. Snétberger Ferenc örömmel vette át az inspirációt, improvizációt és innovációt megtestesítő díjat.


deutscherjazzpreis-dij.jpg


Snétberger Ferenc improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően vált világszerte ismertté. A gitárművész és zeneszerző szakmai munkája mellett 2011 óta támogatja az elsősorban roma, hátrányos helyzetű, kiemelten tehetséges fiatalok zenei képzését a Snétberger Program keretében.

Snétberger Ferencet 2002-ben szülővárosa Salgótarján, majd 2010-ben Budapest díszpolgárává avatták.

A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjének, a Magyar Éremrend középkeresztjének, és a Német Szövetségi érdemkereszt birtokosa.

2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott.

Prima díjas 2013-ban, majd 2014-ben a MOB Fair Play díjazottja művészeti kategóriában.

2015-ben Hazám-, majd 2018-ban Németországban JTI Trier Jazz Award díjjal tüntették ki.

Snétberger Ferencet legközelebb Budapesten a Zeneakadémia nagytermében hallhatjuk új zenei formációjával 2022. május 19-én.

Vissza a hírekhez