JazzMa

Friss Hírek

A Mester2022. május 18.
Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Hírek

Hangulatkoncert a Müpá-ban: Szabó Máté Quartet

A vírushelyzet enyhülésével újra vannak hangulatkoncertek a Müpa-ban, ezek között helyet kapnak a jazz műfaj képviselői is.

szabo-mate-quartet-20220510.jpg


Most kedden Szabó Máté zongorista quartetje volt a fellépő. Furcsamód az együttesből éppen a zenekarvezető volt a legkevésbé ismert zenész, legalábbis számomra. Az együttesben rajta kívül Uher-Győrfi Bálint játszott tenorszaxofonon, Miskolczi Márk bőgőzött, és Baranyi Bence dobolt. (Talán van, aki emlékszik rá: Uher-Győrfi Bálint volt a múlt évi Csepregi Gyula Jazz Szaxofon verseny megosztott második helyezettje.)


szabo-mate-20220510.jpg


uher-gyorfi-balint-20220510.jpg


miskolczi-mark-20220510.jpg


baranyi-bence-20220510.jpg


A Müpa honlapján közölt beharangozó szerint: „A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén alakult kvartett Szabó Máté saját számait játssza.”

Ehhez képest a műsoruk nagyobbik felében modern jazz standard-eket játszottak, szám szerint ötöt. Néhánynak a címe ízelítőül: St. Thomas (Sonny Rollins), Billie’s Bounce (Charlie Parker), Infant Eyes (Wayne Shorter).

A koncert vége felé, a standard-ek után, tényleg következett két Szabó Máté szerzemény, először egy blues, majd a koncert zárásaként a „My Dance Is Yours” című darab.

Szabó Máté elmondta, hogy ez volt az együttes első koncertje, előtte egy próbát tartottak. Ez azért látszott, hallatszott is. Egyénileg mindenki tette a dolgát, még azt sem mondom, hogy rosszul. Maradtak a biztonságosnak látszó középtempónál, ebből csak a szaxofonos próbált időnként kitörni. Az igazi átütőerő azonban valahogy hiányzott a quartetből. Ehhez még sok együtt gyakorlás és sok „éles bevetés” szükséges.


bucsu-20220510.jpg

Vissza a hírekhez