JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Varga Gábor soproni jazz zongorista amerikai turnéra készül

Gáborról az első írás –egy lemezkritika- 2014. június 5-én jelent meg nálunk.

vg.jpg


1) Legutóbb januárban foglalkoztunk Veled, mikor a CD-dről jelent meg kritika nálunk. Történt valami más is Veled az idén? Mert Sopron kiesik a budapesti látókörből...

Igen, rengeteg zenei élményben volt részem. Az egyik legkiemelkedőbb talán, Bartók: Csodálatos Mandarin és Ravel Bolero-jának kétzongorás átiratainak színre vitele. Ebben a produkcióban, Bartókot Bogányi Gergely és Boros Misi zongorázta, mely a teljes mű bemutatása után, Binder Károly és jómagam, megszakítás nélkül váltottuk őket a két csodálatos Bogányi Zongorán és folytattuk a mű ornamentikáját figyelembe véve az előadást, immáron improvizatív mód.  Mindezt a zenei világot az Interbalett nemzetközi táncosai egészítették ki egy hihetetlen színpadi koreográfiával. Ennek az első ősbemutatója a fertőrákosi Barlangszínházban volt, a nemzetközi bemutatója pedig 2023-ban a Színházi Olimpia nyitó darabja lesz Budapesten.

Ezen kívül volt szerencsém idén felvételt készíteni a Bartók Rádiónak, illetve a triómmal felléphettem a Zeneakadémián.


2) És lesz még valami nagy dobásod az idén?

Az év vége sok kihívást tartogat számomra. Polgár Évával és Borbély Lászlóval, két fantasztikus, nemzetközi hírű, klasszikus zongoristánkkal közös koncertet adunk Amerika szerte.

vg-.jpg


3) Ez igen, gratulálok! És honnan az amerikai kapcsolat?

Évi és László ugyanazon kiadónál rögzítettek lemezt, ahol én is készítem az albumaimat. Közös barátunk Hunka Róbert, a kiadó tulajdonosa volt, aki először felvetette az ötletet, miszerint unikális tartalmat jelentene, egy csak a Kárpát-medencére jellemző zenei világ bemutatása, klasszikus oldalról Kodály, Bartók és Liszt megszólaltatásával, improvizatív értelemben pedig a Kárpát-medencei népdalok elővezetése után egy kortárs improvizáció megszületése a színpadon. Minden helyszínen kettő zongora lesz, ami már önmagában is különleges. A koncertek első felében Évi és László a klasszikus repertoárt mutatja be, a szünet után én indítok egy hosszabb lélegzetvételű improvizációval, hogy aztán a koncertet hárman fejezzük be, igazi különlegességként, amely során Bartók két zongorára írt darabjait adjuk elő, autentikus és improvizatív értelmezésben egyaránt.

4) És ki szervezte le Neked a Carnegie Hall-t?

A teljes turné megszervezésének oroszlánrészt Évi vállalta magára, hiszen ő kétlaki életet él, mivel az év nagy részében Los Angeles-ben tanít az egyetemen, nyáron pedig jellemzően idehaza tartózkodik. Polgár Éva megnyerte az amerikai Liszt Zongoraversenyt, így az ő személye, egyben garancia minden komolyabb koncertterem programját tekintve, ezáltal könnyű dolgunk volt a szervezést illetően.
Azt gondolom magyar jazz zenész már játszott a Carnegie Hall-ben, Pege Aladár, ha nem tévedek és talán még mások is, de zongoristáról és főleg szóló jazz zongoristáról nem tudok. De természetesen mindamellett, hogy ez kétségkívül egy hihetetlen ismert, elismert és motiváló helyszín, egy elhivatott zenésznek, mindenhol a maximumot kell nyújtania, de legalábbis törekednie kell rá. A világ leghíresebb koncerttermétől sem lett még senki sem jobb, sem rosszabb zenész.

5) Elmondanád, hogy mely városokban lépsz majd fel Amerikában?

November 22-án Los Angeles-ben a Zipper Koncertteremben, november 27-én a Carnegie Hall-ban New York-ban, és végezetül november 29-én Washington-ban a Kennedy Center-ben.

6) Számíthatok Tőled egy útibeszámolóra, ha hazajöttél?

Természetesen készülünk egy hosszabb, részletes beszámolóval, amelyben a személyes élményeinket és a turné pillanati fogjuk megosztani.


7) Sok sikert az amerikai turnéhoz!

Köszönöm szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez