JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Újabb Hendrix interpretáció Halper Lászlótól

„Mi lett volna, ha…” jön elő sokszor a kérdés. Mi lett volna, ha Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) nem hal meg 36 évesen, viszont tudjuk, hogy alkotásai kiállták az idők próbáját (életében több mint 600 művet írt). Tudjuk, hogy Miles Davis (1926-1991) hányszor újította meg a jazz műfaját, mondhatjuk teljes életművet hagyott hátra. Mi lett volna, ha Davis két korán elhunyt kortársának, Charlie Parker-nek (1920-1955) és John Coltrane-nak (1926-1967) több idő jutott volna. Ugyanezt a kérdést feltehetjük Jimi Hendrix (1942-1970), a legnagyobb rock gitáros esetében is.

Pár napja a számítógépemen a net feldobta az amerikai Rolling Stone magazin rangsorolását a minden idők 10 legjobb rock gitárosáról (az összeállítás egyébként 2011-ben készült). Itt az első Jimi Hendrix, utána pedig Eric Clapton és Jimmy Page következik. Eric Clapton (1945-) esetében az 1966 és 68 között kb. két és fél évig játszó Cream együttes, majd az utána csak hónapokig létező Blind Faith a nimbusz alapja, Jimmy Page (1944-) esetében pedig az 1968 és 80 között játszó Led Zeppelin. Jimi Hendrix (1942-1970) esetében 1966 végétől 1970 szeptemberében bekövetkezett haláláig tartott a csúcspont. Életében összesen négy albuma jelent meg, halála után már több mint száz. Idén november 27-én lett volna 80 éves a felejthetetlen gitáros, aki szerzőként is maradandót alkotott.

Hendrix zenéjét még életében Radics Béla (1946-1982) tette ismertté a magyar rockzenében, később aztán többen is játszották, sőt játsszák mostanság is szerzeményeit. A gitáros nemcsak a rock, hanem jazz muzsikusok érdeklődését is felkeltette. Többen nemcsak egy-egy szerzeményét dolgozták fel, hanem egész albumot adtak ki Hendrix műveire alapozva. 2006-ban a World Saxophone Quartet koncertet is adott a Millenáris Parkban Jimi Hendrix műveinek feldolgozásából álló programjával, amely „Experience” című lemezükön is megjelent.

A magyar jazz színtéren Halper László (1966-) elkötelezetten ápolja Hendrix zenei örökségét, több együttesével is játszotta műveinek jazzes feldolgozását. A Band of Gypsys Reincarnation „40 Years After” című albuma 4 csillagos minősítést kapott a Down Beat kritikusától, a Halper-Hendrix Experiment-ben fúvósok emelték a hangzást, de trióban is előadta a műveket 2012-ben a Müpa-ban Eddie Gomez és Steve Gadd társaságában.

A legújabb Halper-Hendrix World elnevezésű formációban a célkitűzés Jimi Hendrix zenéjének jazz-zel és világzenei elemekkel történő ötvözése. Ezen koncepció alapján készült a „Voodoo Chiles” albumuk, amelynek kedd este volt lemezbemutatója a Budapest Jazz Clubban.


hhw.png


Az új megközelítést régi és új tagokból álló zenekar biztosítja.


kosztyu.jpg


hl.jpg


A régi tagok a jazz világából Kosztyu Zsolt basszusgitáros és Hajas László dobos, az új tagok az etno zenéből Balogh Kálmán cimbalmos és Szokolay „Dongó” Balázs, aki sokféle furulyán, dudán, sőt még szájharmonikán is játszik.


bk.jpg


dongo-furulya.jpg


dongo-duda.jpg


Halper László nem akart nagyon lemaradni Szokolay „Dongó” Balázstól a hangszerek számában, a zöld Fender gitárja mellé hozott még egy gitárt, egy elektromos údot (angolosan írva oud) és egy szitárt.


halper-hangszerei.jpg


halper-gitar.jpg


halper-szitar.jpg


halper-oud.jpg


A koncert a „Purple Haze” előadásával indult, ebben a népi hangszerek inkább még csak színesítették a hangzást, majd a következő számokban hol jobban, hol kevésbé meggyőzően sikerült a két műfaj összeillesztése. Szubjektív tetszési indexem alapján a „Burning of the Midnight Lamp” és a „Fire” volt a két legjobb feldolgozás. A duda mind az első, mind a második rész utolsó darabjában szólalt meg, a szájharmonika pedig a ráadás számban kapott szerepet. Halper László fő hangszere a Fender gitár volt, de a számok közben gyakran cserélgette azt a többi pengetős eszközre.


teljes-zenekar.jpg


A program:

1/1. Purple Haze

1/2. Burning of the Midnight Lamp

1/3. Voodoo Chile

1/4. Are You Experienced

1/5. Manic Depression

2/1. Little Wing

2/2. Fire

2/3. Castles Made of Sand

2/4. Who Knows

2/5. Stone Free

ráadás: Red House

Ízelítőül hallgassák meg a „Voodoo Chile”-t az új lemezről:

Voodoo Chile / Halper - Hendrix World feat. Kálmán Balogh & Balázs Szokolay "Dongó"

https://www.youtube.com/watch?v=V6x5_tEK56I


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez