JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JAZZKANIZSA – 2022. november 5. (Nagykanizsa, Móricz Zsigmond Művelődési Ház)

Nagy érdeklődés övezte az idei JazzKanizsa programját Nagykanizsán, a Kanizsai Kulturális Központ szervezésében. A legendás régi jazzfesztiválok hangulatát idéző esemény 2016 óta várja a műfaj kedvelőit. A három koncertnek ezúttal a Móricz Zsigmond Művelődési Ház adott otthont.

A koncertekre érkezőket megható kép fogadta az intézmény előterében: a nemrégiben elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára, a műfaj hazai géniuszára, valamint Kiss Zoltán „Hagymára”, a zenekarok rangidős utaztatójára és producerére emlékeztünk.

Vámos Béla, a 2005-ben megalakult Kanizsa Big Band vezetője nyitotta meg az eseményt, aki elmondta, hogy Nagykanizsán jelentős támogatottsága van a jazz műfajának. Megnyitójában felidézte a legendás jazzfesztiválok hangulatát, és személyes élményeit is megosztotta a nagyszámú közönséggel.

Először az ifjú jazzgeneráció képviseletében Orbay Lilla és quintetje lépett színpadra. Műsorukban híres jazz szerzemények és Orbay Lilla saját kompoziciói hangzottak el.

A zenekar tagjai: Orbay Lilla – ének, zongora; Sebestyén Patrik – trombita, szárnykürt; Stummer Márton – gitár; Orbán György – bőgő; Richter Ambrus – dob.


orbay-lilla-quintet.jpg


A következő formáció hangzásában egyedi a hazai jazz-életben. A Gyárfás-Premecz Organ Trio koncertje zenés időutazásra hívta a hallgatóságot: felidézte a nagyhírű Hammond orgonisták és a legendás jazzgitárosok emlékét. A nagy sikerű hangverseny műsorában a 40 éve elhunyt világhírű magyar gitáros, Szabó Gábor munkásságára is figyelmet szenteltek.

A formációt Gyárfás István – gitár; Premecz Mátyás – Hammond B3; Jeszenszky György – dob alkották.


gyarfas-premecz-organ-trio.jpg


gyarfas-premecz-jeszenszky-gyorgy.jpg


A remek estet Juhász Gábor gitáros triója zárta. Repertoárjukban Juhász Gábor vadonatúj kedvtelése, a csillagászat jegyében naprendszerünk bolygói kaptak hangsúlyt. A felcsendülő kompozíciókban a bolygók emberekre gyakorolt hatása jelent meg a zene nyelvén. Partnerei Jeszenszky György – dob és Kovács Zoltán – bőgő voltak.


juhasz-gabor-trio.jpg


Bár a meghirdetett program itt véget is érhetett volna, de a kiváló művészek meglepetéssel szolgáltak a hálás közönségnek: igazi örömzenével zárult az idei JazzKanizsa. Gyárfás István és Juhász Gábor zenésztársai együtt frenetikus sikerű „záróakkorddal” örvendeztették meg a nagykanizsai jazz-rajongókat.


jazzkanizsa-oromezene1.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez