JazzMa

Friss Hírek

Orbit: In-Visibility2023. január 17.

Hírek

Újabb gondolataim (VII. évfolyam - 12. rész)

Hetedik éve olvashatják a “Gondolataim a jazz-ről” - majd a “GONDOLATAIM” - és most az “Újabb gondolataim” című sorozat részeit. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Hetedik évfolyam - tizenkettedik rész.

A novemberre visszatekintő számban négy megemlékezés, három születésnapos - köztük 2-2 trombitás és zongorista.


image0-46.jpg


Száz évvel ezelőtt, 1922. november 7-én született az amerikai trombitás,  zenekarvezető Alois Maxwell “AL” HIRT.

A negyvenes években olyan népszerű bigbandekben “nevelkedett”,  amelyeket Tommy Dorsey, vagy Benny Goodman vezetett.

Később dixieland zenekarokban is játszott; 1962 óta jelentek meg önálló  albumai, mindvégig a könnyebben befogadható jazz híve volt.

1999-ben, 76 esztendős korában, májelégtelenség következtében hunyt el.


image1-16.jpg


Negyven évvel ezelőtt, 1982. november 16-án hunyt el az amerikai  zongorista Alan Warren “AL” HAIG.

Dizzy Gillespie és Charlie Parker mellett kezdte pályafutását, majd Stan Getz és Miles Davis társulásai következtek. Játszott Davis korszakalkotó “Birth of the Cool” (Capitol) című lemezén - az 1949. január 21-én rögzített darabokban.

1952-től adta ki önálló albumait, amelyeken (szintén) világsztárok működtek közre, például: Chet Baker, Kenny Clarke, Jimmy Raney, Billy Higgins, Reggie Johnson - és még sokan mások.

Hatvan éves korában, szívroham következtében hunyt el.


image2-12.jpg


Harminc esztendővel ezelőtt, 1992. november 8-án hunyt el az amerikai bőgős, zeneszerző Keith Moore “RED” MITCHELL.

Zongora, altszaxofon és klarinét után tért át későbbi hangszerére, a bőgőre.

Eleinte Woody Herman, Red Norvo, és Gerry Mulligan oldalán tűnt fel,  majd Billie Holiday és Mahalia Jackson zenekaraiban játszott.

Aztán a jazz minden ágát felölelő stílusokban muzsikált, változatos életutat járt be. Nevesebb zenésztársak: Ornette Coleman, Clark Terry, Lee Konitz, Joe Pass, Kenny Barron, Ben Webster - és még hosszan sorolhatnám.

65 esztendősen, agyi történést követően hunyt el.


image3-8.jpg


Húsz éve, 2002. november 13-án halt meg az amerikai zongorista, zeneszerző SIR ROLAND Pembroke HANNA.

Klasszikus zenei tanulmányok után tért át a jazz-re, az ötvenes években már Benny Goodman és Charles Mingus zenekaraiban játszott.

1959-től jelentek meg a saját neve alatt lemezek - egészen a 2002-ben bekövetkezett haláláig, főleg szóló-, duó- és triófelvételek.

Sideman-ként is nagyon aktív volt, közreműködései szintén jelentősek.

Hetven évesen, súlyos vírusfertőzést követően hunyt el.image4-9.jpg


November 23-án lett nyolcvan esztendős a cseh szaxofonos, fuvolista, zeneszerző JIRI STIVIN.

Személyes élmény, emlék: éppen negyven évvel ezelőtt, 1982-ben Stivin a SOTE Jazz Klubban lépett fel a Binder Quintet vendégeként.

Bizonyíték a dedikált plakát.


image5-8.jpg


November 11-én töltötte be a hatvanadik életévét az ausztrál trombitás, szárnykürtös, harsonás (multiinstrumentalista) JAMES Lloyd MORRISON.

Szaxofonokon, klarinétokon, dobon, zongorán, gitáron is játszik, 1983 óta aktív muzsikus, többségében koncertfelvételek jelentek meg a saját neve alatt.

Közülük az egyiket az 1988-as Montreux Jazz Festival-on rögzítették: “Swiss Encounter - At the Montreux Jazz Festival” (East-West Records, 1989).

Közreműködnek: Adam Makowicz (zongora), Buster Williams (bőgő), és Al Foster (dob). Morrison trombitál, harsonán, szárnykürtön és eufóniumon játszik. Standard-ek mellett két JM kompozíció is elhangzik.


image6-6.jpg


November 7-én lett félévszázados, ötven esztendős a német harsonás, zeneszerző, zenekarvezető NILS WOGRAM.

Ő is klasszikus tanulmányokkal kezdte, aztán a kilencvenes években New York City-ben képezte tovább magát.

1994-ben jelent meg első önálló albuma “New York Conversations” címmel - utalva az előzőekben leírtakra. Majd különböző létszámú (triótól a bigbandig), Wogram vezetése alatt készült alkotások láttak napvilágot - napjainkig, folyamatosan és szép számmal.

Svájcban él (Zürich) és tanít (Lucerne).


image7-5.jpg


Megjelent Váczi Eszter új klipje “A Duna-parton” címmel. Kámán Tamás Káté szerezte a dal zenéjét és szövegét is. “Érdekes módon” nagyon testhezálló a szám Váczi Eszternek, íme:

https://m.youtube.com/watch?v=OhyjqJl-Klc

Vissza a hírekhez