JazzMa

Friss Hírek

Orbit: In-Visibility2023. január 17.

Hírek

Egyiptomból jöttem – Kézdy Luca

Azt hiszem, a Santa Diver az első magyar jazz együttes, amelyik a fáraók földjén koncertezett.

santa-diver-kairo.jpg


1) Mikor volt legutóbb külföldi fellépésed és kivel?

Triómmal a Santa Diver-rel jártunk Egyiptomban és játszottunk a Kairo Jazz Festival-on november elején.


kairoi-prospektus.jpg


2) Melyik városban voltatok még Egyiptomban?

A kairói koncertünknek az American University - Eward Hall, az alexandriainak pedig a Jesuit Cultural Center adott otthont. Mindkét helyszín remek volt. Én korábban mentem ki pár nappal, mint a fiúk, mert a Kairói Magyar Nagykövetség által rendezett 56’-os megemlékezésen és fogadáson is játszottam – itt szólóban.  Nagyon izgalmas dolog volt egy ilyen igazán nemzetközi közönségnek játszani a magyar himnuszt, és egy saját szerzeményt is.


3) Hogyan kerültetek ki oda? I mean, ki hívott meg benneteket?

Szvétek-Palla Attila, a kairói Liszt Intézet akkori igazgatójától kaptuk a meghívást. A helyzet bonyolult lett, mert Attila küldetése a meghívás és a koncert között lejárt, és a helyére már készülő új igazgató, akivel már el is indult a kommunikációban, időközben anyuka lett. Így a kinti Liszt Intézetnek nem volt aktuális igazgatója, így a működése is hibernálódott egy időre. Azonban a nagykövetség nagy örömünkre átvette a projektet, és nagyon pozitív élmény volt velük dolgozni.


santa-diver-es-a-kinti-emberek.jpg


4) Hogyan fogadták a zenéteket az egyiptomiak?

Mindkét koncert szuperül sikerült, ám a kairói beíródott a Santa történet top 3 legjobban sikerült koncertje közé. Nagyon jó volt a helyszín, a hangosítás, a közönség, inspiráltan és nagyon jó flowban játszottunk. A koncert végén a közönség egy része állva tapsolt. És mindenki nagyon örült.


5) A koncert előtt volt időd körülnézni a városban?

Én majdnem egy egész hetet kint töltöttem és a nagykövetség munkatársainak hála, nagyon színes és élménydús napjaim voltak. Nagyon kedves és figyelmes „vendéglátóim” voltak, öröm volt megismerni őket, és javaslataik alapján természetesen a várost és egy kicsit a kultúrát is.


6) Készültek fotók is? Tudom, hogy szeretsz fotózni...

Természetesen!


luca-a-folyoparton.jpg


luca-es-a-szfinx.jpg


luca-a-sivatagban.jpg


sivatagi-teve.jpg


7) Várható, hogy a nagy sikerre való tekintettel esetleg jövőre visszahívnak benneteket?

Nem hinném, hogy ugyanaz a magyar zenekar két egymást követő évben releváns lehet egy jazz fesztiválon, de elképzelhető, hogy más kinti fesztiválokra ki tudunk jutni, mivel Amro Salah, a fesztivál igazgatója nagyon lelkes volt a zenekarral kapcsolatban.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez