JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Cseh Péter Trio - lakáskoncert

A Múzeum utca egyik tágas lakásában mintegy negyvenedik alkalommal szervez koncertet Márkus Ferenc. Minden esemény zártkörű, ugyanakkor nyitott az újonnan érkezők számára. A művészetkedvelő és művészetközvetítő házigazda megőrizte a bizalmát, meghív ismeretleneket is, amennyiben jazzrajongók barátai.

Belépve azonnal otthon érezzük magunkat, körülvesz a biztonság, az izgatott várakozás, a kedvesség. Ismeretlenül is köszönünk egymásnak, hiszen ugyanaz a csoda köt össze, az értékálló zene.

A lakáskoncerthez méltóan nincs elkülönített színpad, emelvény. Szinte a zenészeket körbeölelve foglalunk helyet.  Az otthon meghittségében, a zenészek karnyújtásnyi távolságban vannak. A kortárs zenei életben helye van a megszokott, nyilvános helyszínek mellett az üdítő hangulatú lakáskoncerteknek. Olyan sokan érkeztünk Cseh Péter Triót hallgatni, hogy még a szőnyegeken is ülnek. Pedig körül-belül 40 hely van.


cseh-peter-trio.JPG

Cseh Péter – gitár, Gyányi Marcell – bőgő, Richter Ambrus – dob

Egyszerre lendületes és békés kezdést adott a koncertnek a „Monolithic" című kompozíció. A friss lemezfelvételen is az első lesz, mely január 5-én jelenik meg az összes platformon. Live session videó megtekinthető az előbb említett műről: https://www.youtube.com/watch?v=eroCfX_Uyqw&t=1s

A „Sea of Tranquility" címét a Hold egyik hatalmas kráteréről (Mare Tranquillitatis – Nyugalom tengere) kapta a mű eltávolodott, hűvös hangulata és Cseh Pétert csillagászat iránti érdeklődése miatt. Ávéd János szaxofonjátékával egészül ki ebben a videóban: https://www.youtube.com/watch?v=MPfi6UXjfvc

Még két live session videó fog megjelenni január ötödikéig csütörtökönként.

Megtudjuk, hogy a lemezbemutató február 9-én lesz az Opus Jazz Clubban, ahol a trió tagjai Ávéd Jánossal kiegészülve játszanak.

A legjobb értelemben aprólékosan játszott 6/8-os „Blues for Me" után egy emlékezetes, egyszerű, dallamos mű hallható. Gyányi Marcell nagybőgő-improvizációjában árnyalatnyilag jelenik meg az „Imprints" témája, érzékenyen fogja meg a dal hangulatát. Finoman és kreatívan gondolja tovább.

Egy merész, tritonusos témájú saját kompozícióval folytatják, ez is a sokszínűséget bizonyítja. Szeretet és hála hallatszik a „When Patrick Meets Charlie” című Cseh Péter kompozícióból. (https://www.youtube.com/watch?v=0ifwHLvohz4)

A december tizennyolcadikai koncertre éneklő bőgőszólót ad hozzá Gyányi Marcell. Richter Ambrus lágyan fonja körbe a kompozíciókat, változatos anyagú és formájú dobverőkkel innovatívan játszik.

A „Quirky" olyan, mint a címe. Szokatlanul, meglepően kezdődik, egy ponton mintha vége lenne, de örömünkre folytatódik. A ráadás a „Glistening" kiegyensúlyozott, mégis ábrándos világával zárja a koncertet.

A lakáskoncertekhez méltóan közvetlen környezetben lehetőségünk van gratulálni a fellépőknek, köszönetet mondani a házigazdának, beszélgetni a koncertélmény hatása alatt.


01-5.JPG


02-10.JPG


03-5.JPG


04-2.JPG


06-3.JPG


07-1.JPG


08-3.JPG


09-1.JPG


10-5.JPG


11-5.JPG


12-6.JPG


13-4.JPG


x.JPG


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez