JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

A Balaton-felvidék dallamokba foglalva - Szakáll Norbert Quartet – „Eszter kertje” lemezbemutató koncert (Budapest Jazz Club, 2022.12.20.)

Az utóbbi években egyre inkább ismertté válik a tudatos jelenlét, valamint a slow-down fontossága rohanó, felgyorsult mindennapjainkban. Sokan voltak, akik úgy döntöttek, hogy a karácsonyi készülődés forgatagában december 20-án, kedden este megpihennek a Budapest Jazz Clubban, és meghallgatják a Szakáll Norbert Quartet „Eszter kertje” című albumának lemezbemutató koncertjét, amely csaknem telt ház előtt, igen jó hangulatban zajlott.

sznq-1-large.jpg


A quartetben SzakálL Norbert régi kollégája mellett fiatal tehetségek is közreműködnek. Nyakas Krisztián basszusgitárossal már több, mint tízéves barátság és munkakapcsolat köti össze, számos formációban szerepeltek már együtt. A zongorista Oláh Krisztián jelenleg hazánk egyik legismertebb, legfoglalkoztatottabb fiatal tehetsége, aki saját formációin kívül számos kis- és nagy projekt közreműködője, mint zongorista, hangszerelő és szerző. A doboknál a szintén fiatalabb korosztályhoz tartozó Serei Dániel ül, aki többek között a Pankastic!, az Oláh Krisztián Quartet, a Chris Devil Trio, valamint a Budapest Jazz Orchestra tagja.

A koncert során a közönség különleges utazásban vehetett részt. A zenekar programját Szakáll Norbert gitár központú, akusztikus-kamarazenei hatású saját szerzeményei alkotják, amelyek egyszerre illenek az adventi időszak békés várakozásához, és repítik a hallgatóságot a Balaton-felvidék nyári borteraszaira egy kellemes, ráérős baráti borozásra. A kapcsolódási pont a zene és a borok között nem más, mint a dalok szerzője, Szakáll Norbert, akinek életében a jazz (mint művelő és hallgató), valamint a bor (mint sommelier) egyforma fontossággal bírnak.

A hangulatot megalapozó „Fata Morgana” után a „Tévedés” című kompozíció következett, amelyben Oláh Krisztián szólója során rögtön be is mutatta, miként illik egymáshoz a klasszikus zongora hangzása és egy Rhodes zongora hangszíne. A tételben egy különleges, egyedien finom és jellegzetes dobszóló során Serei Dániel is letette névjegyét.

A következő tétel, a „Székely szvít” Oláh Krisztián Bartók-parafrázisával indul, amelyet az „Egy este a székelyeknél” ihletett.

Ezt az „Anekdota” című szerzemény követte, majd a szünet előtt képzeletben részt vehettünk egy kései szüreten is a „Late Harvest” motívumait hallgatva.


sznq-2-large.jpg


A szünet után elhangzó első dalban Szakáll Norbert lakhelyére, a festői és különleges skanzen-faluba, Dörgicsére látogathattunk el. Ha valaki szeretné garantáltan derűs jókedvvel és nyugalommal indítani a napjait, szívből ajánlom, hogy állítsa be magának ébresztőként a „Dörgicsei capriccio”-t.

Ezután a lemez címadó dala, a különösen finom és meghitt ballada, az „Eszter kertje” következett, amelyet a szerző a lányához írt. Ennél a dalnál Norbert akusztikus gitárra váltott.

Személyes kedvencem, a „Madárvágta” a nyári balatoni reggelek azon időszakát idézi, amikor a Nap már felkelt, felszállt az éjszakai pára, de a világ még éppen csak ébredezik, és a csendet csak a madarak hajnali dala és röpte töri meg.

Az album utolsó dalában, a „Song for G.Sz.”-ben a szerző a tragikusan fiatalon, 45 évesen elhunyt, Amerikában alkotó, nemzetközileg elismert magyar jazzgitárosnak, Szabó Gábornak állít emléket.

A koncert zárásaként a ráadás a közismert és népszerű Herbie Hancock dal, a „Cantaloupe Island” egy friss és lendületes feldolgozása volt.

A lemez összes dalát egyben hallgatva egyértelmű, hogy a szerzemények hangulatukban tökéletesen összeillenek, az anyag könnyed, ám messze nem súlytalan – az egyedi főtémák, a szokatlan, ám harmonikus ritmus- és témaváltások, valamint a virtuóz és kísérletező szólók gondoskodnak arról, hogy ez az album több legyen, mint puszta „háttérjazz”.

A már nyomdában lévő lemez borítóanyaga a társművészetek együttműködésének jegyében Zoltai Attila festőművész munkája (https://www.facebook.com/zoltaiart).

A lemez anyaga már elérhető az összes népszerű streaming-szolgáltatónál:

iTunes: https://music.apple.com/us/album/eszter-kertje/1660246542

Spotify:  https://open.spotify.com/album/5GuBvPXjwO3zxsIWmRrJww?si=zxz4fAm1T1GaqjbcyR142w

Amazon music: https://music.amazon.com/albums/B0BQCJ5DNY?marketplaceId=A1PA6795UKMFR9&musicTerritory=DE&ref=dm_sh_x8fNjJEGKN6DWrf4JyBr4gHJ1


sznq3.jpg


Vissza a hírekhez