JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra – 4c. rész: IV. fejezet – A csak itt Budapesten (!) fellépett Pat Metheny-John Patitucci-Jack DeJohnette trió 2003. május 31-én a Budapest Kongresszusi Központban

Folytatódik a John Patitucci saga.

galaest-2-001.jpg

A koncert első része azzal kezdődött, hogy kérésemre John előbb Pecek Lakatos Krisztiánnal bőgővel, majd Horváth Plutó Józseffel basszusgitárral duózott. A közönség sikítozott a gyönyörűségtől! Utánuk a tehetségkutatóim addigi győztesei (Oláh Cumó Árpád, Szabó Dániel, Bacsó Kristóf, Zana Zoltán, Pecek Lakatos András) játszottak.

A Budapest Kongresszusi Központban megtartott gálaest második részében egy különleges produkcióra került sor. A Bartók Rádió általam szervezett jazz tehetségkutatóinak amerikai zsűri díszelnökei koncerteztek életükben először és egyben utoljára együtt!

Meg kell mondjam, nem volt egyszerű tető alá hozni ezt a projectet. Aki nem fogadta kitörő lelkesedéssel ötletemet, az Pat Metheny volt. Még mindig neheztelt rám, hogy 2000-ben nem hozhatta magával lengyel gitárhangolóját, Karolyn Chrzan-t. Plusz az sem tetszett neki, hogy amikor 2002-ben megtudta Jack DeJohnette-től, hogy bőgő és basszusgitár versenyt rendezek 2003 tavaszán, akkor írt nekem egy levelet, melyben Dave Holland-et ajánlotta a zsűri díszelnöknek. Én viszont visszautasítottam, mondván, hogy már megbeszéltem John Patitucci-val, hogy ő lesz. Majd közöltem vele válasz e-mailemben, hogy szeretném, ha ők hárman fellépnének a 2003-as gálaest második részében. Ő azt válaszolta, Jack-kel nagyon szívesen, mert az 1993-ban megjelent „Parallel Realities Live” című Jack DeJohnette CD-n ő is játszott. (Plusz Herbie Hancock és Dave Holland!) Viszont John-nal még soha sem játszott. Válaszlevelembe megírtam neki: „Nem baj, akkor most fogsz!” És végül meghajolt ezen súlyos érv előtt. Persze csalinak bedobtam, hogy most hozhatja magával Karolyn-t is!

Így végül is létre jött a „csak itt és csak most” produkció!

Pat és Karolyn Varsóból jött, ahol Metheny előző nap a lengyel énekesnővel, Anna Jopek-kel koncertezett. Ugyan MALÉV járattal érkeztek (így legalább az emberszabászú árfekvésben volt… viszont Pat-nek 160 (egyszázhatvan!) kilós túlsúlya volt… Jack pedig New York-ból repült ide, nem volt olcsó mulatság… És ehhez még hozzá jött John és menedzsernője repülőjegye + hármuk gázsija + ötüknek a Kempinski szálló költsége! Inkább nem írom ide, hogy ez összesen mennyibe került… (Ugye emlékeznek rá, a MATÁV csak a költségek 35%-át fizette, a többit Gabi és én nyögtük ki!) De az élményért megérte!

A BKK totál teltházas közönsége nagyon nagy ovációval fogadta a színpadra vonuló három amerikai világsztárt. Később is megtapsoltak minden szólót. A számok végén pedig szinte felrobbant a koncertterem! Sőt, a végén ráadást is kiköveteltek!

Az alábbi repertoárt játszották:

1. Ornette Coleman: Turnaround

2. Pat Metheny: What Do You Want

3. Pat Metheny: James

4. Pat Metheny: The Bat

5. Miles Davis: Solar

6. John Patitucci: The Well

7. Pat Metheny: Question and Answer (ebben a számban gitárszintetizátoron is játszott Pat!)

A 17 perc 45 másodpercig játszott koncertzárónak szánt darab után levonultak a színpadról. Majd a több, mint 2 perces szűnni nem akaró taps, füttyögés, dobogás hatására először csak Pat jött vissza, majd a többiek is!

8. Attila Zoller: The Birds and the Bees (ezt szólóban játszotta Pat!)

9. Pat Metheny: Go Get It (trió)

A koncert után a BKK egyik V.I.P. termében álló fogadást rendezett a MATÁV, a gála főszponzora. Több híres magyar jazz zenészt (Szakcsi, Babos) is meghívtak erre. Utána az öltözőben az alábbi két levelet adta nekem John Patitucci és megkért, hogy ezeket feltétlen adja át Pecek Lakatos Krisztiánnak és Horváth Plutó Józsefnek.

jplevele-krisztiannak-2003-001.jpg

jplevele-plutonak-2003-001.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez