JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

FREE JAZZ ALBUMS 2023 – 46. rész

Ez a sorozat - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című írások esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be hetente egyet. Negyvenhatodik rész: SBATAX - SPIRES.

image0-2023-05-31t164852092.jpg

A negyvenhatodik részben az idén márciusban megjelent Spires című alkotásról olvashatnak, amelyet a francia Umlaut Records gondozott.

Az album digitális (8 EUR) és CD (12 EUR) formátumokban látott napvilágot.

A közreműködő muzsikusok:

Bertrand Denzler - tenorszaxofon, Antonin Gerbal - dob, vagyis a SBATAX Duo.

Az elhangzó darabok címei és időtartama:

1. Spires (22:33)

2. Azimuths (23:43).

image1-48.jpg

Ritkán szerepelnek svájci muzsikusok újságunkban: a szaxofonos Bertrand Denzler (1963) eddig még nem, a dobos Antonin Gerbal közreműködőként egyszer már igen. Mindketten Párizsban élnek és dolgoznak, a felvételek is ott készültek tavaly júniusban.

A két hosszú, több, mint húsz perces tétel jellegzetes szaxofon-dob duó - legalábbis a szabad zenében. (Csak három példa: Ken Vandermark és Paal Nilssen-Love (vagyis a Dual Pleasure), valamint Peter Brötzmann és Michael Zerang kettőse, plusz a Magyar GraMi Duó Grencsó István és Miklós Szilveszter.)

Spires nem könnyű hallgatnivaló (az előbb említett világhírű duók alkotásaihoz hasonlóan): a lendületes, kavargó szakaszok dominálnak, kevés a “pihenés”. Mindketten hihetetlen tempóban (és energiával) fejtik ki gondolataikat - lírai, finomabb részek csak elvétve szakítják meg a hangáradatot.

Vissza a hírekhez