JazzMa

Friss Hírek

Ruby Tuesday2024. május 07.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Magyar jazzénekesnők abc sorrendben – 26. rész: Fényes Kató

Ebben a péntekenként jelentkező sorozatban a magyar jazztörténet énekesnőit mutatom be Önöknek szoros abc-ben.

Fényes Kató

fenyes-kato.jpg

1921. május 23-án született Budapesten.

Szülei balettozni taníttatták és 11 éves korában már fellépett egy gyermekkabaréban.

13 évesen egy Ábrahám Pál operettben mutatkozott be, 2 év múlva a Vígszínházban szubrettként aratott sikert Bársony Rózsival és Dénes Oszkárral. Szerepelt Olaszországban és Dániában, 1940-ben már ismert énekesnő, aki a legelegánsabb szórakozóhelyeken, köztük a Looping bárban énekelt Herrer Pál, Menich András és Solymossy Lulu kíséretével.

Rövid hazai pályafutása alatt a swing korszak egyik legjobb jazzénekesnője volt, igazi versenytársa Rátkai Mártának és Anita Bestnek.

1942-től a háború végéig bujkálnia kellett, élete nemegyszer a véletlen szerencsén múlt.

1945 nyarától az amerikai hadsereg Pengő Klubjában, a mai Astoria szálló pincéjében énekelt a Filu zenekarral, majd az amerikai tisztiklubban a Park Klubban, a Piccadilly együttes kíséretével.

Énekelt a budai Szatyor bárban, a Palais de Dance, a Dubarry szórakozóhelyeken és a Royal Revüszínházban Cziffra György, Horváth Jenő és Feyer György zongoristák kíséretével.

1946-tól Martiny Lajos különböző együtteseivel lépett fel.

Fényes Kató1947-ben hírül vette, hogy imperialista ügynökként hamarosan le fogják tartóztatni, ezért a Tildy perben később kivégzett diplomata, dr. Chornoky Viktor segítségével decemberben Svájcba szökött.

Énekelt Brüsszelben, 1964-ben az Egyesült Államokban és Kanadában magyar rendezvényeken szerepelt Górody Goitein Antal, Feyer György és Horváth Jenő kíséretével. Végül Münchenben telepedett le.

1991 és 92-ben a Magyar Rádió meghívására Budapesten és Balatonlellén koncertezett nagy sikerrel. Ez a siker azért sem mindennapos, mert aktív énekesnői pályafutása mindössze néhány év volt, nevezetesen 1940-től 42-ig és 1945-től 47-ig tartott. Ez alatt a rövid idő alatt ODEON, Mesterhang, Durium lemezmárkákon tucatnyi jazzfelvételt is készített.

És így énekelt Fényes Kató:

https://www.youtube.com/watch?v=Mj_YXVruZjc

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez