JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Hírek

Magyar jazzénekesnők abc sorrendben – 36. rész: Kapitány Anni

Ebben a péntekenként jelentkező sorozatban a magyar jazztörténet énekesnőit mutatom be Önöknek szoros abc-ben.

Kapitány Anni

kapitany-anni.jpg

Anni a budapesti kávéházak és szórakozóhelyek kedvence volt.

Budapesten született (valószínűleg) az 1920-as években, ám az már vitathatatlan tény, hogy 15 éves korára tánc és ének révén, terén „sztárrá” lett.

Hazánkban több mint 200 lemeze jelent meg pályája alatt, persze természetesen az akkoriban szokásos két számos korongokból.

Ő volt az első fellépő, aki az amerikai slágereket és az akkori „zenei trendet” a leghitelesebben tolmácsolta a magyar közönségnek, külföldön pedig hűen volt képes visszaadni a dunai éjszakák hangulatát.

Többek között Amerikában, Kanadában, Izraelben is élt és koncertezett szerte a világban 1948 és 1958 között, míg végül tudomásom szerint New York-ban telepedett le és itt is halt meg 1976 körül (egyesek szerint 1981-ben).

Anni fellépett többek között a Carnegie Hall-ban is, emellett Manhattan legjobb nevű klubjaiba hívták meg és számos jótékonysági rendezvényen vállalt szereplést.

Búgó hangja és magyaros temperamentuma külföldön is hamar elbűvölt mindenkit , ami fellépéseinek sokaságából és ott kiadott lemezeinek számából is látható (hat nyelven énekelt!).

És így énekelt Kapitány Anni:

https://www.youtube.com/watch?v=u27rrtWYAmM

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez