JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 11. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című írás. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. (Nem részletes életrajzok, bemutatások - viszont egy-két érdekesség, köszöntés, vagy esetleg személyes élmények, lemezajánlatok.) Nyolcadik évfolyam - tizenegyedik rész.

Az októberre visszatekintő számban két megemlékezés, két-két negyven, illetve hetven esztendős muzsikus - mások mellett. Ritka alkalom: most a zenészek többsége nem amerikai!

image0-2023-11-02t084515271.jpg

Október 3-án lett hatvan éves a dán zongorista, zeneszerző NIELS LAN DOKY.

Dán édesanya és vietnámi (orvos) - gitározni tudó - édesapa gyermekéként született. Először ő is apja hangszerén tanult játszani, de 11 esztendősen zongorára váltott.

A nyolcvanas évek elején végzett a Berklee College of Music-on, majd első önálló albumát Oscar Peterson muzsikusaival, a bőgős Niels-Henning Ørsted Pedersen-nel és a dobos Alvin Queen-nel készítette.

Számtalan neves (eddigi) zenésztársa közül csak néhány: John Scofield, Pat Metheny, Mike Brecker, Ray Brown, Charlie Haden, John McLaughlin, valamint bőgős öccse Chris Minh Doky - és még hosszan sorolhatnám.

Lemezajánlat: Human Behaviour (BRO Recordings, 2011) - zongora-bőgő-dob trió, kevésbé ismert honfitársaival, saját szerzeményekkel és feldolgozásokkal (Björk, Gershwin, Bach).

image1-92.jpg

Isten éltesse sokáig a dobművész, dobtanár MARTONOSI GYÖRGYöt, aki október 5-én töltötte be a nyolcvanadik életévét!

image2-60.jpg

Ugyanezen a napon lett negyven esztendős a trombitás, szárnykürtös SUBICZ GÁBOR - még sok boldog születésnapot!

image3-42.jpg

Október 7-én töltötte be a negyvenedik életévét az amerikai zongorista AARON PARKS.

Tanulmányai során nagy hatással volt rá Kenny Barron, később Terence Blanchard zenekarában játszott.

Első önálló albuma 1999-ben látott napvilágot - 16 éves korában!

A Blue Note és az ECM Records is foglalkoztatta, egyelőre sideman-ként több kiadványa jelent meg, mint a saját zenekarával. Néhány közülük Lemezpolcunkon is megtalálható.

image4-43.jpg

Hetven esztendős lett (október 14-én) a japán gitáros KAZUMI WATANABE.

Elsősorban a fusion képviselője - a nyolcvanas években játszott a Brecker Brothers és Jaco Pastorius zenekaraiban (is).

Viszont most egy nem jazz-rock albumát ajánlom: One for All (Polydor, 1999) - világsztár közreműködőkkel: Mike Mainieri vibrafonon, Larry Coryell gitáron, John Patitucci bőgőn, Mino Cinelu dobon játszik. Piazzolla, Bernstein és Miles Davis darabjai is felvételre kerültek a New York-i koncerten.

image5-40.jpg

Ötven évvel ezelőtt, 1973. október 16-án hunyt el az amerikai dobos, zenekarvezető EuGENE Bertram KRUPA.

Már a húszas évek második felében lemezfelvételen működött küzre, majd nem sokkal később Benny Goodman zenekarában játszott. (Vele rögzítették a kultikus “Sing, Sing, Sing” című dalt, benne Krupa híressé vált dobszólójával.)

Aztán drogfüggővé vált, majd többféle saját formációját vezette. Az ötvenes években számtalan önálló albuma jelent meg.

64 esztendős korában szívroham következtében hunyt el. Halála után (1978-ban) ő lett az elsőként beválasztott dobos a Modern Drummer Hall of Fame-ben.

image6-30.jpg

Száz évvel ezelőtt 1923. október 17-én született az amerikai gitáros BARNEY KESSEL.

Hosszú, és jazztörténeti jelentőségű pályafutását tömören leírni lehetetlen - így itt csak néhány kiragadott részlet.

Kessel édesapja “immigrant from Hungary”! - a kis Barney már Oklahoma-ban (Egyesült Államok) született. Tizenéves korában kezdett gitározni, helyi tánczenekarokban játszott eleinte.

A negyvenes években egy Los Angeles-i bigband-ben szerepelt, majd Artie Shaw és Charlie Parker társulásaiban. Közben stúdiózenészként dolgozott. Sokféle műfaj a sajátja: a pop, az R&B, a rock és a filmzene is - a jazz mellett.

Az ötvenes évek elején Oscar Peterson triójában tűnt fel. Még ebben az évtizedben indult a The Poll Winners című “sorozata” - négy nagyszerű album a bőgős Ray Brown-nal és a dobos Shelly Manne-nel.

A Great Guitars formációja Charlie Byrd-del és Herb Ellis-szel szintén emlékezetes. (1982. július 28-án a Debreceni Jazz Napokon léptek fel!)

Kessel az 1992-es stroke-ja után - jóval később - 2004-ben agydaganat következtében hunyt el. 80 éves volt.

Lemezajánlat: Solo (Concord Records, 1983) - kilenc darab, köztük két saját szerzeménnyel.

image7-27.jpg

Október 21-én töltötte be a hetvenedik életévét az amerikai bőgős, zeneszerző MARC Alan JOHNSON.

Szimfonikus zenekarokban kezdett muzsikálni, aztán a hetvenes évek vége felé megismerkedett Bill Evans-szal, akinek triójában játszott a zongorista 1980-ban bekövetkezett haláláig.

Később olyan neves zenészekkel szerepelt, mint például: Joe Lovano, Michael Brecker, Stan Getz, Pat Metheny, Jack DeJohnette, Al Di Meola, valamint felesége Eliane Elias - és még hosszan sorolhatnám.

Önálló albumait (főleg) az ECM adta ki, de közreműködőként Verve, Blue Note és Concord kiadványokon is hallhatjuk nagyszerű játékát.

image8-23.jpg

Ötven esztendős lett (október 28-án) a német szaxofonos DANIEL ERDMANN.

A BMC Records muzsikusa, az utóbbi évek kiadványai - a saját neve alatt, vagy Aki Takase zenésztársaként - megtalálhatók Lemezpolcunkon.

A modern mainstream és a free jazz között “lavírozva” mutatja be művészetét, többször fellépett a budapesti Opus Jazz Clubban - legközelebb jövőre (januárban) is láthatja-hallhatja a Mátyás utcai klub közönsége.

image9-2.jpg

VESZPRÉM JAZZ FESZTIVÁL - november 16-19-ig. Részletes műsor az esemény honlapján.

Vissza a hírekhez