JazzMa

Friss Hírek

Hírek

50? Mennyi? Mi mennyi? – Az 50 éves Nagykanizsai Jazz Fesztivál emléktáblájának avatása

Remélem, nem érzi senki sem túlzásnak, ha azt mondom, hogy Nagykanizsa a jazz egyik fővárosa volt kis hazánkban, s ez nagyrészt az 1973-ban elsőnek megrendezett Nagykanizsa Jazz Fesztiválnak volt köszönhető.

Akkoriban a FEK (Fegyveres Erők Klubja) a hajdani Úttörőházban a Magyar Rádióval és Debreczeni Attilával karöltve szervezte meg az első rendezvényt, melynek esti 10 órás (általában külföldi fellépő) koncertjét a Magyar Rádió a jazzműsorában élőben közvetítette.

A jazzfesztiválok időszaka egyfajta „kicsi woodstock” hangulatú volt a 70-es és 80-as években, ahol a rendezvényhelyszín környékén sok (többek között külföldi fiatal) sátrakban, vagy a szabad ég alatt töltötte el az éjszakákat.

Ezen időutazás okán gondolt egyet Halász Gyula és a Honvéd Kaszinó (a FEK utódja), hogy a félévszázados évfordulót egy emléktáblával örökítse meg az utókor számára, melyet a Pannon Egyetem (volt Úttörőház) bejárat melletti falán helyeztek el.

tv-az-utcan.jpg

tv-az-utcai-girland-alatt.jpg

tv-egyre-kozelebb-az-utcan.jpg

tv-megerkezes-elott.jpg

Az avatás rendhagyó pillanatait Tóth Viktor kezdte, aki az utcáról szaxofonozva érkezett a még lepellel takart emléktáblához, megidézve magát a jazzt.

hgy-a-leleplezes-elott-beszel.jpg

Elsőként Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja osztotta meg velünk gondolatait, melyben a dicső múltban bízva a „Jazz volt, jazz van és jazz lesz Nagykanizsán” nagy ovációt kiváltó mondatával zárta szavait.

a-leleplezes-elott-a-no-beszel.jpg

A szó Halmos Ildikóhoz (Honvéd Kaszinó igazgatónője) került, aki szintén bizakodó hangulatban beszélt a régi idők áldozatos szépségeiről.

a-ferfi-beszel.jpg

Az avatóbeszédet Dr. Polai György mondta, aki vaskos gondolataival késztette a hallgatóságot múltidézésre. Köszönetet mondtak az emléktábla alkotójának, a Vajda Lajos-díjas szobrászművésznek, Béres Jánosnak.

leleplezes.jpg

az-emlektabla-alatt.jpg

A kültéri avatást a legendás koncertteremben állófogadás, ünnepi tortaszegés és kötetlen beszélgetés követte a régi nagyok és az érdeklődő fiatalok között…

a-helyi-zenekar.jpg

mely közben természetesen élőben szólt a jazz Buzsics László, Sifter Dániel és Takács Dániel jóvoltából, melyhez Tóth Viktor is beszállt néhány dal erejéig.

tv-es-a-bogos.jpg

A hangulat teljesen megalapozódott a pénteken és szombaton zajló Jazzkanizsa rendezvényre, melyről természetesen tudósítunk.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez