JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Kikkel beszéltem? – 17. rész: Joe Sample phoner (1996 július)

Keddenként jelentkező sorozatomban azokról a külföldi jazz muzsikusról mesélek megtörtént eseteket, amelyek hozzám kapcsolódnak!

1996 nyárelőn Kaszás Feri barátom (akkor Warner Hungary) megkeresett, nem lenne-e kedvem interjút készíteni Joe Sample-lel? Az apropó JP akkor megjelenő CD-je, az „Old Places Old Faces” volt.

joe-sample-old-places-old-faces.jpg

Volt kedvem! (Valamit az is nyomott a latba, mikor Feri elárulta, hogy Charles Lloyd szaxofonozik a CD-n…)

Annál is inkább volt kedvem a riportot megcsinálni, mert miután leszereltem 1970 őszén a seregből, volt egy haverom, aki az NSZK-ba járt melózni (nem kém volt, hanem hegesztő…), és mindig olyan LP-ket vett, amiket épp kértem tőle. És vagy személyesen hozta el a Múzeum körúti lakásomra, vagy postán küldte. 1971-ben ő ajánlotta nekem a Crusaders vadiúj LP-jét, a „Pass the Plate”-et, amit akkor még nem ismertem, és nem is nagyon tetszett (később el is adtam…), viszont akkor szerettem meg Joe Sample zongorázását.

the-crusaders-pass-the-plate.jpg

Aztán 1996 júliusában elérkezett a nap, mikor fel kellett hívnom Joe Sample-t (1939-2014)! (Azonban hiába hívtam, a fia vette fel a kagylót és mérgesen mondta, hogy az apja nincs otthon, már második napja várják haza..) Ezt akkor már Bartucz Kati, Feri kolléganője intézte. Szóltam Katinak, hogy hogyan jártam, mondta, szól, amikor Joe már otthon lesz. Felhívta a kinti kiadó egyik munkatársnőjét, aki azonnal intézkedett, és 1 óra múlva újra hívhattam Joe Sample-t. A hölgy mobilon érte utol Joe-t, és parancsba adta neki, hogy azonnal tűzzön haza! Mi meg itt Budapesten izgultunk, mert nekem este 9-kor lejárt a stúdióidőm… Ja, és Kalifornia és Budapest között 9 óra az időeltérés!

Még a rögzített riport előtt Joe elnézést kért tőlem, és elmondta, hogy 2 napja nagyon összeveszett a feleségével és elment otthonról. Sajnos kiment a fejéből ez a phoner… És aztán hosszasan beszélgettünk. Magyar idő szerint este fél tízre végeztünk.

Alább olvashatják a MaJazz 1996 augusztusi számában megjelent terjedelmes interjút!

sample1.jpg

sample2.jpg

sample3.jpg

sample4.jpg

És így szól a kérdéses lemez:

https://www.youtube.com/watch?v=RhJmMem5F28&list=OLAK5uy_mMJRcM1tHVSjM8cF0oU432nJVmeJ2d-AI&index=4

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez