JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

A Debreceni Jazz Napok első tíz éve – 1. rész (Fazekas Csaba sorozata)

A Debreceni Jazz Quartet egykori bőgőse, Fazekas Csaba –aki a Debreceni Jazz Napok első 50 (ötven!) rendezvényén fellépett!- csütörtökönként meséli el élményeit! – A szerk.

Hogyan kezdődött?
1972-ben Debrecenben történt valami, ami hosszú időre meghatározta a város és a jazz kapcsolatát.

Természetesen tudom jól, hogy a magyar jazz történetét többen feldolgozták, ahol szerepel Debrecen kiemelkedő tevékenysége. Érdemes az indulásra emlékezni, mert egyre kevesebben vagyunk, akik részesei voltak.

Az idei Bor- és Jazz Napokon (ez lett a jelenlegi neve) örömmel hallgattam a fiatal magyar jazz zenészeket, akiket nyugodtan sorolhatjuk a jelenlegi nemzetközi élvonalba, de vajon tudnak-e valamit arról, hogy mikor és hogyan indult el.

Az 1960-as évek második felétől mozdult meg a műfaj, Budapesten és vidéken is egyre több hangverseny és fesztivál kezdte szárnyait bontogatni.

Csak néhány példa: a Magyar Rádió Jazzversenye, Salgótarjáni Könnyűzenei Fesztivál, Székesfehérvár, stb… csak a legemlékezetesebb rendezvények.

vibrafon.jpg

Az 1965-ben alakult Debreceni Jazz Quartet dr. Kiss Ernő vezetésével több külföldi szereplésük után felvetette, hogy Debrecenben lehetne nagyobb szabású jazz koncerteket lebonyolítani.

szorolap.jpg

A lehetőség 1972-ben jött el, amikor is a Magyar Rádió öt város közreműködésével (Budapest, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Szombathely) megszervezte a Magyar Rádió Dzsessz Hete rendezvénysorozatát.

dzesszhet-1972.jpg

A rádió részéről Kiss Imre biztosította a fellépő együtteseket.

1972-1.jpg

1972-2.jpg

1972-3.jpg

1972-4.jpg

1972-5.jpg

A debreceni Kölcsey Ferenc Művelődési Központ igazgatója, dr. Gyarmati Kálmán természetesen örömmel vállalta fel a koncertet, hiszen a Debreceni Jazz Quartetnek az intézmény fenntartója is volt.

djq.jpg

Akkor még nem sejtettük, hogy ez volt a kezdete a mai napig tartó jazz napoknak.

A megőrzött prospektusban az összes fellépő együttes fotói és helyszínei bizonyítják, hogy elindult valami.

A hangversenyekről Turi Gábor tudósításai általában minden évben megjelentek, aki több könyv szerzője és a kezdetekben a jazz klub vezetésével is kivette részét a debreceni jazz életnek.

A következő évben 1973-ban a Debreceni Jazz Napokkal kezdetét vette a mai napig tartó sorozat.
A debreceni program:

1972. november 23., este fél nyolc óra Debrecen - Bartók terem.
Közreműködtek:

ifj. Balogh Gyula triója
Debreceni Jazz Quartet
Kovács Gyula együttese
Apostol együttes
Usty Combo (Csehszlovákia)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez