JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Exkluzív interjú Rafael Márioval

Máriot 2008. október 24-én léptettem fel először Bartók Rádiós Jazz a Márványteremben sorozatomban. Akkor még csak 18 éves volt. Azóta is figyelemmel kísérem pályafutását!

rafael-mario.jpg

1) Ha jól emlékszem az első CD-je (My Hope) 2018 legelején jelent meg. Aztán 2019 tavaszán jött a "Black Butterfly". Legutóbb pedig 3 évi szünet után 2022-ben pedig a "Blessing". Most csak 2 évet kellett a Mário rajongóknak az új CD-re... Ennek volt valami oka?

Kedves Robi bácsi, igen a szünetbe sajnos beleszólt a COVID időszak, így úgymond nyertünk egy évet a korábbi lemez bemutatásával, majd jött 2022-ben „Blessing” lemezünk, amit a szülővé válásom ihletett. És most jött az új lemez, hiszen idén 10 éves a Trió!

2) Mi a februárban megjelent negyedik Rafael Mário Trio lemez címe?

A lemez címe „Out of Zone”.

3) Hány felvétel szerepel az új albumon?

7 dal került a lemezre, ebből a „Storm” című dal Bartók Vince szerzeménye.

4) Ugyanazok a trió tagjai kezdettől fogva?

Igen! Mint már korábban említettem idén lettünk 10 évesek és kitartóan tudok együttműködni Hidász Tamással (dob) és Bartók Vincével (basszusgitár). Mostanra már teljesen kiforrott munkafolyamat van köztünk és természetesen barátság, ami nélkül nem működnénk ennyi ideje.

5) Velük még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén barátkozott össze?

Így igaz Vincével osztálytársak voltunk Tomi pedig felettünk járt 1 évvel.

6) Az első három felvétel elektromos zene, a negyedik (Secret Life) viszont Mário lírai oldaláról lebbenti fel a fátylat. Ezt a dalt mi ihlette?

Gondoltam megtöröm az elektronikát és egy picit megnyugtatom a hallgatóságot egy szóló zongoradarabbal. Ez egy romantikus dal, amiben benne van minden, ami egy párkapcsolatban. Olykor viharos, olykor minden rózsaszín köd.

7) Tényleg, meséljen a többi dal születésének körülményeiről is!

Próbáltam egy olyan anyagot összeállítani, ami tényleg a komfortzónámon kívül esik, de mégis meg marad a Trio-s hangzásban. Az alkotói folyamat nagyon izgalmas volt, mert ennél a lemeznél konkrét elképzeléseim voltak groove-okat, illetve a dalfelépítéseket illetően. Nagyon sok más stílusú zenét tanulmányoztam közben és próbáltam belecsempészni a mi zenénkbe, ami még bele passzol, vagy nem!

Számomra is különleges anyag készült el és már nagyon várom, hogy élőben is előadhassuk az „Out of Zone” lemezt.

8) Mikor és hol lesz a lemezbemutató koncert?

A lemezbemutató koncert április 27-én, szombaton lesz a Laffert Kúriában, Dunaharasztin a Nemzetközi Jazz Nap alkalmából. Nagyon izgalmas lesz egy festői környezetben előadni ennek a lemeznek az anyagát.

9) Sok sikert a lemezhez és a fellépésekhez is!

Nagyon köszönöm a kérdéseket!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez