JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 67. rész: Chris Potter (2011. szeptember 1. - Debrecen)

Ebben a szombatonként jelentkező sorozatomban azokat említem meg, akik rajtam keresztül kerültek hazánkba!

chris-potter.jpg

A 40. Debreceni Jazz Napok egyik sztárvendége az amerikai szaxofonos, Chris Potter (1971) volt. Még az év tavaszán megbeszéltem vele, hogy játssza el Magyarországon a bigbandre írt műveit, amit még 2010 januárjában a Dán Rádió Big Band-jével Koppenhágában lemezre is vett. (Transatlantic – 2011)

chris-potter-transatlantic.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=3IzuJeDcrDY

Természetesen Debrecenben a Budapest Jazz Orchestra-val.

Azért tették a fesztivál szervezői a nyitónapra a koncertet, mert Chris-nek másnap már kellett is visszarepülnie New Yorkba feleségével, Nagy Ildikóval és kislányukkal, Anna Potter-rel.

Egyébként Ildikó a koncert előtt felhívott, hogy belehallgattam-e a beálló próbába, mert Chris nagyon izgatott, hogy jól sikerüljön a magyarországi ősbemutató. És hogy odaadta-e nekem Chris azt a könyvet, amit nekem dedikált Lorraine Gordon, a New York-i Village Vanguard tulajdonosnője?

lorraine-gordon-at-village-vanguard.jpg

Mondtam neki, hogy a próbára nem tudtam bemenni, mert „mérgezett egérként” rohangáltam a különböző helyszínek között (Kölcsey Központ földszinti koncertterme és emeleti bálterme, a Kölcsey Központ földszinti folyosója és egyik kiállító terme, a Kölcsey Központ mögötti tér, és a MODEM udvara), ti. én vagyok az MC. A könyvet viszont még a próba előtt odaadta Chris. Mondtam neki, hogy nagyon köszönöm. Erre megnyugodott. És megkérdeztem, hogy honnan ismer engem Lorainne Gordon (1922-2018)? Ildikó elmondta, hogy 2011 júliusában Chris fellépett a Village Vanguard-ban, és ő mesélte Lorainne-nek, hogy az én közreműködésemnek köszönhetően bemutathatja a bigbandre írt műveit Magyarországon is.

cimlap.jpg

dedikalas.jpg

Erről a koncertről így írt a www.jazzma.hu akkori főszerkesztő helyettese, Csányi Attila (1940-2016):

„A Budapest Jazz Orchestra fellépése az amerikai Chris Potter szaxofonossal, igazi szenzációnak ígérkezett. Chris Potter már a Budapest Jazz Clubban rendkívüli sikert aratott, amikor a Dresch Quartet-tel lépett fel hétfőn (augusztus 29.). Az 1998-ban alakult Budapest Jazz Orchestra –számos hazai tisztelője szerint- önmagában is kiváló nemzetközi színvonalat képvisel és eddig is világhírű vendégszólistákkal és hangszerelőkkel szerepelt. A debreceni koncert, a Kölcsey Központ Nagytermében minden előzetes várakozást felülmúlt. Chris Potter nagyzenekarra írt saját szerzeményeiből és hangszereléseiből hallhattunk egy ősbemutatót. A nyitó és záró darab a grazi Zeneakadémia Jazztanszéke amerikai igazgatójának, Ed Neumeister-nek szerzeménye (Locomotion) és hangszerelése (ESP) volt.”

chris-potter-osbemutato.jpg

Maloschik Róbert pillanatnyilag konferanszié minőségben (akit Mrs. Chris Potter – Nagy Ildikó hívott mobilon, hogy volt-e ideje belehallgatni Chris és a BJO délutáni „soundcheck”-jébe – nem volt, de az esti koncertet nagy élvezettel hallgatta végig!), Peter Lipa 3 perccel saját fellépése után és Turi Gábor, akinek egyebek mellett a részletes fesztivál információkat köszönhetjük (programfüzet!).

rovid-piheno.jpg

Chris Potter ősbemutató

vege.jpg

Chris Potter minden porcikája és gesztusa elégedettséget sugárzott. Sőt, egyik átkötő szövegében azt is elmondta, a próbák minden percét élvezte ezekkel a fantasztikus muzsikusokkal.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez