JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. december 05.
Pátkai Rozina az A38-on2022. december 04.
Bóková, Nikol: Elements2022. november 23.

Lemezpolc kritika:
Ágoston Béla - Ágoston Küntett – Folking (Ágoston Béla JazzYear 12/4)

Ágoston Béla: Ágoston Küntett – Folking (Ágoston Béla JazzYear 12/4) 2018. február 07., Bereczki Bálint

goston-kuntett-folking.jpg

Ágoston Küntett – Folking (Ágoston Béla JazzYear 12/4) (Hunnia Records)


JazzYear – ezzel a címmel jött ki Ágoston Béla anyaga a Hunnia Records gondozásában. Nem is akármilyen anyagról van szó: 12 online lemez jelent meg sorozatszerűen a 2017-es évben, amelyek Ágoston és a jazz kapcsolatát hivatottak reprezentálni, 12 szemszögből. A nagyszabású vállalkozás betekintést enged a Zeneközelítő különleges világába, vagy inkább világaiba: duótól a trión át a szaxofon-kvartettig; koncertanyagoktól a stúdiólemezekig; etno-jazztől a feldolgozás és a némafilmzenén át a kamarakompozíciókig. Ágoston Béla utóbbi tíz évének legerősebb pillanatai, rengeteg fantasztikus zenésztárssal, barangolás a jazz lakott és lakatlan szigetein - ezt kínálja a sorozat, ami azoknak is rejteget meglepetéseket, akik jól ismerik a muzsikus eddigi munkásságát. Vagy annak a jazz-szeletét.

A sorozat negyedik darabján a jazz-zenész Ágoston Béla mártja szaxofonját tiszta forrásba. Nem idegen pálya ez neki: számos lemezen játszik autentikus népzenét, vagy indul ki belőle, míg a Zubollyal azon dolgozik, hogy ezt a zenei örökséget úgy mentse át a 21. század nyelvén, hogy eredeti funkciója ne változzon. Ugyanúgy mulassanak rá, mint száz éve. Vagy kétszáz. Eme koncepció, kisebb módosításokkal igaz erre a felvételre is.

A „Folking” című, a Szimpla Kertben élőben rögzített anyagon a mag-trió kvintetté, ágostoni szóval küntetté bővül, hála Kovács Márton hegedűsnek, valamint Szabó P. Dániel cimbalmosnak.  Mivel népi hangszereken játszanak, remekül egészítik ki a dob (Szegő Dávid), bőgő (Benkő Róbert), szaxofon jazzkombót, formálják a soundot autentikusabb irányba.

A nyitó „Dunaparton van egy malom” modális keretbe foglalt, egy osztinátón alapuló rögtönzéssorozat, amiben Kovács hegedül nagyot, Benkő vonózásainak adva át a szót.

Érdekes párhuzamállítás csendül fel a „Kettős-Ballada-Tánc” című kompozícióban, amiben az archaikus „Rákóczi kocsmába” találkozik egy gyimesi „Kettős járatójával”.

A „Talpaló” medvetánc, az itt megszólaló havasi kürt-hegedű duett úgy hangzik, mint két bálna szenvedélyes szerelmi éneke egymásnak.

Az „Urálás” olyan, mintha egy gyűjtést és egy free jazz felvételt egyszerre játszanának le, a kezdeti káoszból azonban katartikus örömzene kerekedik.

A „Csillagösvény” egy korábbi Ágoston kompozíció, az „Ördögbomba” lemezről lehet ismerős.

A záró, vidám „Dr. B. B” vérbeli swingelés, ahol óriásit teker a cimbalom, és Ágoston is belead apait-anyait.

A „Folking” című lemezzel válik teljessé az a trilógia, melynek első darabja a „Lakni, lakni”, második pedig a „Jazztarisznya” album. Rendkívül izgalmas és lendületes anyag, áramlik belőle az energia, és a parasztzenére jellemző faragatlan erő. Egyedi világ a tágas folk-jazz univerzumában, ami ugyanúgy vár a népzene-hallgató felfedezésére, mint a jazzrajongóéra.


1.

Bank of the Danube

2.

Table Tour

3.

Double Ballad Dance

4.

Bear Horn

5.

Urálás

6.

Star-Track

7.

Premontrei

8.

Dr. B.B.


Vissza a lemezhez