JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Bogdán Norbert - Ki tudja?

Bogdán Norbert: Ki tudja? 2015. november 16., Barcsik Anna

bogdan-norbert-ki-tudja.jpg

Bogdán Norbert - Ki tudja? (Camp Europe Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft.)


„Ki tudja”, hogy megjelent Bogdán Norbert debütáló lemeze? Én szerencsére már igen, és remélem írásom következtében egyre több érdeklődő fülre talál majd!
„Bogdán Norbert 1989-ben született Nagykanizsán. 10 éves kora óta énekel és gitározik. Édesapjától a beás, édesanyjától a lovári nyelvet tanulta meg. Három évig volt a diákja a Snétberger Zenei Tehetség Központnak László Attila, Snétberger Ferenc és Szőke Nikoletta növendékeként.
Egyedi zenei világa a magyar folk, a balkáni népzene, a roma népzene, a jazz és a pop-zene elemeinek sajátos ötvözetére épül.”
Gondoltam, a kutatómunkát megspórolva, a félrebeszélést mellőzve, puskázom a lemez hátoldaláról. Hiszen olyan alapos pontossággal le van írva minden információ az esztétikus, egyszerű tervezésű fedőlapon. A belső oldalon pedig a stúdiómunkálatokról található ízléses fotó montázs.
Beismerem, mikor először kezemben tartottam a lemezt, nem tudtam, mire számítsak... De kellemes csalódásomra, nagyon szép és színes gyűjteményt hallhattam. Kedves, kellemes, tiszta énekhangon megszólalót, gyönyörű dalszövegeket. Jóízű gitározást, vidám, olykor szomorú, de mindig szívből jövő muzsikát. Sokféle stílusra épülőt, főleg a roma népzenére, mellette a jazz és a flamenco hangzásvilágát ötvözőt. Több nyelven megszólalót. És sokféle hangszeren közreműködő, kitűnő zenészek játékát.
Bogdán Norbert –nagyon képzett énekhangon énekli el, és stílusos gitárjátékkal kíséri, első sorban saját szerzeményeit. Sokszínű gyűjteményében fellelhetők az édesapja által összeszedett roma népdalok és a magyar populáris dallamok, megfűszerezve jazz és blues akkordokkal. A közreműködő zenészek névsora pedig magáért beszél:
Barcza Horváth József –basszusgitár, bőgő, Lamm Dávid – gitár, Dés András - ütőhangszerek, Rozsnyói Péter – zongora, billentyűs hangszerek, Szénási Tibor – harmonika, Rózsa Béla – elektromos gitár.
A kiváló zenei rendezésért Rozsnyói Péter felel, a hangszerelésért pedig Rozsnyói Péter és Lamm Dávid.
A Norberthez hasonló fiatal tehetségek példaértékűek számomra. Szorgalmuk, kitartásuk és alázatuk azok a tulajdonságok, melyek mindig megsegítik őket a nehézségekben és céljaik elérésében.
Hallottam egy régi roma zenész viccet, mi szerint sértés, ha azt mondják, „de szépen játszol, fiam”. Hiszen szép játék nincs, csak jó. - De van! Én minden rosszindulat nélkül mondom: szép is, jó is az albumon található anyag. Mire végig pörgött a lemez, rá kellett jönnöm, olyan sok kedvesség, tisztaság, őszinteség, nyugalom és szeretet árad a zenéből és a szövegekből, amilyet még soha nem tapasztaltam… Aki erre képes, az rossz ember nem lehet!
Nagyon szívmelengető élmény volt. Köszönöm! Ez úton gratulálok, és további sikereket kívánok az életben! A kedves olvasóknak pedig csak ajánlani tudom, tapasztalják meg amit én.
És íme, Bogdán Norbert első videó klipje:
https://www.youtube.com/watch?v=z29sPQd57ro


Vissza a lemezhez