JazzMa

Friss Hírek

JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
Wollny, Michael: Oslo2018. május 09.
Duni, Elina: Partir2018. május 08.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Borbély-Dresch Quartet - Körbe-körbe

Borbély-Dresch Quartet: Körbe-körbe 2018. április 23., Gáspár Károly

borbely-dresch-quartet-korbe-korbe.jpg

Borbély-Dresch Quartet - Körbe-körbe - Round and Round (Fonó)


„Kéz a kézben”

Borbély Mihály, Dresch Mihály. A magyar jazz szcéna két meghatározó szereplője. Zenei és emberi kvalitásukat, minőségüket tekintve, példaképek mindannyiunk számára. Nem lehet, nem szabad (!) Őket egy irányzat polcára helyezni, azonban kétségtelenül az etno-jazz területén mozognak legtöbbet, és készítenek világszínvonalú anyagokat.

Mindkét zseniális szaxofonosnak több saját formációja van, de közösen is szívesen dolgoznak, így aztán létrehozták a Borbély-Dresch Quartet-et. Most pedig itt az új lenyomata a „Misis” négyesnek, hiszen a Fonó jóvoltából megjelent a „Körbe-körbe - Round and Round”!

A ritmusszekciót két olyan művész alkotja, akik szintén a jazz több irányába tekintgetnek nagyszerűen és sikeresen; Horváth Balázs bőgősről és G. Szabó Hunor dobosról van szó.

Az albumon négy Borbély („Fogócska”, „Körbe-körbe”, „Úton hozzád”, „Szignál”), és két Dresch („Játék”, „Jókívánság”) kompozíció csendül fel, plusz a „Bojtár” című dal, mely téma a zenekarvezetők együttműködésének zamatos gyümölcse.

Borbély Mihály ezúttal sem volt rest összepakolni jelentős hangszerparkja számos darabját, így aztán hallhatjuk Őt szoprán- és altszaxofonon, basszusklarinéton és kromatikus furulyán.

Persze Dresch szintúgy nem tétlenkedett, Ő szoprán- és tenorszaxofonnal, illetve a nevéhez fűződő, különleges furulya-szaxofon kombót alkotó fuhunnal „felfegyverkezve” érkezett a felvételre.

Azt gondolom, egyik kedves Olvasónk sem lepődik meg, ha azt írom: egészen különleges felvétel a „Körbe-körbe”! A magyar népzene és a modern mainstream jazz ismét kéz a kézben jár a nagyszerű művészeknek köszönhetően!

Csodálatra méltó, milyen eleganciával, könnyedséggel tud hidat építeni Borbély és Dresch hazánk muzsikája (a határontúli területeket is beleértve), és a hamisítatlan amerika jazz között! Mindezt úgy, hogy nem sérül egyik stílus aurája sem, hiszen olyan tisztelettel, alázattal, és fantasztikus érzékkel munkálkodnak, amely egyedülálló itthon és külföldön egyaránt!

A „Körbe-körbe” minden pillanata izgalmas, vérpezsdítő, ugyanakkor szívmelengető! Négy művész őszinte, lélekemelő szavai, mondatai, a zene nyelvén megfogalmazva, amit mindenki kell, hogy értsen, befogadjon, és szeressen!


Borbély-Dresch Quartet: Körbe-körbe - Round and Round (Fonó 2018)

1. Játék - Play

2. Fogócska - Tag

3. Jókívánság - Godspeed

4. Bojtár - Shepherd Boy

5. Körbe-körbe - Round and Round

6. Úton hozzád - On my Way to You

7. Szignál - Signal


Borbély Mihály - szoprán- és altszaxofon, basszusklarinét, kromatikus furulya

Dresch Mihály - szoprán- és tenorszaxofon, fuhun

Horváth Balázs - bőgő

G. Szabó Hunor - dobVissza a lemezhez