JazzMa

Friss Hírek

JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
Wollny, Michael: Oslo2018. május 09.
Duni, Elina: Partir2018. május 08.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Effected - Beyond the Mountain

Effected: Beyond the Mountain 2018. április 17., Horváth László

effected-beyond-the-mountain.jpg

Effected – Beyond the Mountain (Tom-Tom Records)


Az Effected zenekar viszonylag rövid idővel a megalakulása után már kézben tarthatja első lemezét. Persze ebben sokat segít, ha országszerte (sőt, nemzetközileg is) elismert zenészek alkotják a négyfős csapatot: Endrődy Zsófia (ének, beszéd), Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt, elektronika), Fenyvesi Márton (gitár, elektronika), és Dés András (ütőhangszerek, elektronika) 2016 végén álltak össze, és idén márciustól már boldogan osztogathatták koncertjeiken is a „Beyond The Mountain” című debütáló albumot.

A zenészek mind-mind különböző generációt képviselnek hangban, hangzásban, és állításuk szerint ez az egyik kulcsa a zenekar egyediségének is. Mindenki kicsit más irányból próbálja megközelíteni a zenét, ugyanakkor egy rendkívül laza, kötetlen, improvizatív és invenciózus közeget teremtenek maguknak. Hallgatóként olyan érzés, mintha egy rövid időre a zenészek elengednék a zenei kötöttségeket, itt nincsen „4 ütem után váltás, aztán még 4 ütem, aztán egy szóló, még egy szóló, és lezárás” jellegű forgatókönyv. Talán nekik is jól esik kicsit kiszabadulni ebből, és elengedni magukat, a fantáziájukat, és a hangszerek segítségével ebbe a világba kalauzolni a hallgatókat is. Ezeket a kalandozásokat tovább nyújtják az elektronika bevonásával, amelynek segítségével néha egészen érdekes hangzásvilágot hoznak létre.

Bár sok díszítő elem van benne, a zene önmagában letisztultnak mondható, gyakran egészen minimalista alapokra improvizálnak, vagy abból építkeznek, és helyezik egymásra a különböző dallamokat. Néhol egészen különös dallamok találkoznak egymással, a hallgatónak folyamatos figyelemre van szüksége, hogy tudja követni a zene áramlását. A modern jazz, a klasszikus zene, az elektronikus zene egyvelege, de ezeket a „határokat” is meglehetősen lazán kezelik a lemez során végig. Valójában négy különböző zenész kísérletezgetése, ötletelése egymás mellett, egymásra reagálva. Éppen ezért szerintem ennek a lemeznek kapcsán egyáltalán nem szükséges egyenként kiemelni a zenészeket (ha meg nem sértem ezzel őket). Itt ugyanis szinte kizárólag a közös munka, a közös hangzás a fontos, nem a zenészek egyenkénti teljesítménye szólistaként. Az album elejétől a végéig mintha egy zeneiségen túlmutató performansz lenne, egy koncepcióra felépítve.

Érdekes kérdés, hogy ezeket a dalokat hogyan adják elő koncerteken. Szerintem az elektronikus zene, az ilyen jellegű szabad zene és improvizáció elsősorban élőben, koncerteken, akár fesztiválokon szól jól. Ehhez a stílushoz úgy gondolom, szükséges némi átszellemültség, ami koncertélmény közben könnyebben jön, mint az embernek otthon, a kanapén ülve betenni a CD-t. Ettől függetlenül, akinek a szívéhez közel áll ez a zenei világ, annak mindenképp ajánlom figyelmébe a „Beyond the Mountain” lemezt, négy fantasztikus zenész különleges utazása a jazz világába, és azon is túl…Vissza a lemezhez