JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Fekete-Kovács Kornél - Different Aspects of Silence

Fekete-Kovács Kornél: Different Aspects of Silence 2023. február 08., Dr. Nagy Sándor

fekete-kovacs-kornel-different-aspects-of-silence.jpg

Fekete-Kovács Kornél - Different Aspects of Silence (BMC Records, 2023)


Nem mindennapi albummal jelentkezik Fekete-Kovács Kornél és alkotó csapata: zenében (és szövegekben), különböző nézőpontokból mutatják be elképzeléseiket a csendről. (A lemez e hónap 17-én kerül a boltokba.)

Ehhez a különleges vállalkozáshoz két nemzet muzsikusait hívta meg a trombitás: Harcsa Veronika énekesnő mellett négy cseh zenészt: az énekes Dan Bártát, a zongorista Vít Kristant, a bőgős Robert Balzart és a dobos Kamil Slezákot.

A kilenc darab zeneszerzői az előadók közül kerültek ki: hatot Fekete-Kovács, kettőt Kristan, egyet Slezák írt. A versek a 13. századi költő Rumi (3, 9), Weöres Sándor (2), Magyar Ilka (5, 6) és William Blake (7) alkotásai. Három szám (1, 4, 8) szöveg nélkül maradt - de Harcsa Veronika csodálatos éneke ezekben is meghatározó.

A bonyolult, helyenként elvont dallamok és szövegek megírt és improvizált szakaszok útján jutnak el a hallgatóhoz. Harcsa Veronika éneke, Fekete-Kovács Kornél trombita-játéka - és minden hangjuk - segítenek közelebb jutni a “megfejtéshez”, hogy hogyan lehet a zenéből csend. Remek társakra találtak a Robert Balzar Trio tagjaiban és a négy számban közreműködő Dan Bárta személyében.

Az ötven perces album folyamatos odafigyelést igényel (közel sem háttérzene), komoly mondanivalókat tartalmaz - és megéri a fáradságot.

(Zenei) hangokkal ábrázolni a csendet, többféle formában - ez a Different Aspects of Silence. Költői, magas színvonalú mű - a BMC Records újabb értékes kiadványa.


1. Secret Passage

2. Dob és tánc

3. The Guest House

4. Old Square

5. The Judgement

6. He Is Here

7. The Night

8. Sacred Path

9. Community of the Spirit


Fekete-Kovács Kornél - trombita

Harcsa Veronika - ének

Dan Bárta - ének

Vít Kristan - zongora, szintetizátor

Robert Balzar - bőgő

Kamil Slezák - dob


Vissza a lemezhez