JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Free Style Chamber Orchestra - Az üveghegyen túl

Free Style Chamber Orchestra: Az üveghegyen túl 2021. február 24., Gáspár Károly

free-style-chamber-orchestra-az-uveghegyen-tul.jpg

Free Style Chamber Orchestra - Az üveghegyen túl (Over the Glass Mountain) (Magánkiadás)


„Mesés!”

Immáron negyedik albumával jelentkezik a hazai jazzélet egyik legkülönlegesebb, világszínvonalú formációja, a Free Style Chamber Orchestra (FSCO), „Az üveghegyen túl/Over the Glass Mountain” címmel! Az Erkel Ferenc-díjas Nagy János „Yancha” 2004-ben hozta létre a „jazz-kamarazenekart”, mely vonósokkal, fafúvosokkal, és jazz combo felállásban játszik, no meg Szerényi Béla személyében még egy tekerőst (!) is a soraiban tudhat.

Sőt, csatlakozott hozzájuk Joubert Flóra ütőhangszeres (bár lehet, hogy Ő az alapcsapat tagja; bevallom őszintén, ezt nem tudom pontosan, elnézést!), és Kubinyi Júlia énekes is a stúdióban.

Az új lemez anyagát a járvány miatt őszre halasztott ifjúsági koncertsorozat anyaga adja, de ha minden jól megy, április 12-én a Budapest Jazz Clubban mutatja be a Közönségnek a korong repertoárját a zenekar. (Úgy legyen, ámen!)

Az online zenei platformokon már elérhető az album, március 8-tól pedig CD formájában is megjelenik.

A korongon nyolc Nagy János kompozíció mellett hallhatjuk a zenekar basszusgitárosának, Frey Györgynek „Annabell” című gyönyörű melódiáját, amit kislánya ihletett, és „Yancha” egyik fiának, Nagy Ábel Mártonnak nem éppen rövid elnevezésű -„Journey of a Light Beam Radiating from a Slushy Slice of Bread”- nagyszerű szerzeményét.

A fentieken kívül két magyar népdal („Indulj el egy úton”, „Jöjj meg Duna”) feldolgozása is felcsendül, Nagy János és a 2016-ban elhunyt kiváló basszusgitáros, Vasvári Pál korábbi hangszerelésében.

A zene, melyet az FSCO jóvoltából élvezhetünk valóban mesés, méghozzá több szempontból is. Egyrészt, biztos vagyok benne, hogy a fiatal korosztály tagjait lenyűgözi majd, mert a lüktető „groove”-ok, és a finom, fülbemászó dallamok könnyen befogadhatóvá teszik a muzsikát.

Ugyanakkor a már rutinos, vájtfülű, „fekete öves” jazzrajongók magas igényeit is maximálisan kiszolgálja „Az üveghegyen túl”.

Kifinomult, átgondolt, ha kell „dögös”, ha kell lírai improvizációkat hallhatunk a jobbnál-jobb művészektől a fantasztikus kompozíciókra és hangszerelésekre ráhangolódva.

Rendkívül széles spektrumon mozog „Yancha” szerzőként, hiszen zenéjében megjelenik a mainstream és a fúziós jazz, a klasszikus muzsika több irányzata -a barokktól a romantikán keresztül a kortársig-, de a magyar és más népek zenéje szintén fontos szerepet játszik munkásságában.

Mindezeket hihetetlenül nagy ízléssel elegyíti, melyből egy világot átölelő, életigenlő csodás „zenei-teremtmény” születik, akit-amit nem lehet nem szeretni.

A Free Style Chamber Orchestra „Az üveghegyen túl/Over the Glass Mountain” című lemeze kincs és ajándék számunkra; töltekezzünk általa!


Free Style Chamber Orchestra: Az üveghegyen túl/Over the Glass Mountain (Magánkiadás 2021)

1. Annabell

2. Intro 1

3. Traitor’s Dance

4. Journey of a Light Beam Radiating from a Slushy Slice of Bread

5. Intro 2

6. Western

7. Indulj el egy úton

8. Nagypapa dala

9. Jöjj meg Duna

10. Blues for Russell

11. Adagio

12. Kanásztánc


Nagy János „Yancha” – zongora, billentyűs hangszerek

Csonka Gábor, Kézdy Luca, Lantos Zoltán, Frankie Lato – hegedű

Haraszti Krisztina – mélyhegedű

Pribay Valéria – cselló

Pozsár Eszter – fuvola, piccolo

Gordon Teodóra – klarinét

Zsemlye Sándor „Zsömi” – szopránszaxofon

Blaskó Mihály – fagott

Frey György – basszusgitár

Berdisz Tamás – dob

Joubert Flóra – ütőhangszerek

Szerényi Béla – tekerő

Kubinyi Júlia – ének


Vissza a lemezhez