JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Hárs Viktor - Bigbandica Symphonica

Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica 2019. február 09., Gáspár Károly

harsviktor-bigbandica.jpg

Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica (Szerzői kiadás, 2019)


„Nem feledünk, Mohay Andris!”


2014. júliusában veszítettük el - egy tragikus baleset következményeként - a hazai jazz szcéna kiválóságát, Mohay Andrást. Mindössze 36 évet kapott a Teremtőtől a földi léthez, azonban így is hatalmas életművet hagyott maga után a zseniális dobos. Tán nincs olyan vezető jazz művész, akivel ne játszott volna a hazai mezőnyből, de számos külföldi sztárral szintén dolgozott együtt. Nagy muzsikus, őszinte, kedélyes és jó humorú ember volt. Pótolhatatlan veszteség érte a jazzisták és a jazz rajongók táborát egyaránt halálával.

Utolsó koncertjét Debrecenben adta a Budapest Jazz Orchestra (BJO) dobosaként, mely alkalommal a műfaj egyik ikonja, Joe Lovano szaxofonos volt a zenekar vendégművésze. Ezen a hangversenyen is természetesen a BJO alapembere, Hárs Viktor bőgőzött, aki Mohay emléke előtt adózva írta meg „Bigbandica Symphonica -  Dedicated to the memory of András Mohay” címet viselő művét, melyet 2018-ban a Zempléni Fesztivál keretein belül, Sárospatakon adott elő a Budapest Jazz Orchestra és a Dohnányi Session Symphonic. A vezénylést az amerikai komponista, harsonás, Ed Neumeister vállalta, aki a top kategóriába sorolandó minden szempontból.

A mű hét tételből áll. A zene úgy hullámzik, mint maga az élet. Lírai, nyugalmas és mozgalmas részek váltják egymást, finoman, ízlésesen adva át a stafétabotot „kézről-kézre”. Mohay élete pontosan ilyen volt. Egészen fiatalon került bele a jazz sodrásába, a komoly koncertek és a lemezfelvételek világába. Tán ennek köszönhető, hogy a hirtelen jött siker felelősségét átérezve, nem mindig tudta „tiszta fejjel” kezelni, „lereagálni” élethelyzetét, így aztán a pohár fenekére nézve próbálta oldani a benne rejlő feszültséget. Az igazán fájdalmas történetében az, hogy amikor leszámolt démonaival és kiegyensúlyozottan visszatért dobszereléséhez, elragadta Őt a Sors közülünk.

Nos, ezt az Andrisra oly jellemző intenzív lüktetést mutatja be fantasztikusan Hárs Viktor darabja! A mainstream vonulat és fúziós, jazz rockos elemek bevetésével állít méltó emléket barátunknak. Nem szalad bele egy kesergő, zokogó lamentálásba, hiszen magának Mohaynak tetszene ez legkevésbé! A dobost jól ismerve, tisztelettel, barátsággal és szeretettel telve komponált és hangszerelt Hárs.

Azt gondolom, a magyar jazz zenészek és a műfaj kedvelői nevében is mondhatom, hálával tartozunk Hárs Viktornak a „Bigbandica Symphonica”-ért! Köszönjük, hogy a zenében tovább él általa Mohay András, akit sosem feledünk!


Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica – Dedicated to the memory of András Mohay (Szerzői kiadás 2019.)

1. Bigbandica Symphonica I.

2. The Cellar

3. Peace

4. Kindergarten

5. El Ladino

6. Waltzish

7. Overtunale


Hárs Viktor – bőgő, akusztikus gitár, zeneszerzés, hangszerelés

Budapest Jazz Orchestra, vezető: Kollmann Gábor

Dohnányi Session Symphonic

Ed Neumeister – vezénylés
Vissza a lemezhez