JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Malek Andi Soulistic - Álom

Malek Andi Soulistic: Álom 2018. december 28., Gáspár Károly

malekandi-alom.jpg

Malek Andi Soulistic - Álom (Tom-Tom Records, 2018)


„Tovább szárnyal a Madárka”

2017 decemberében értekeztem a Malek Andi Soulistic „Madárka” címet viselő albumáról, itt a jazzma.hu-n. A nagyszerű énekesnő 2016-ban, Jáger Bandi zongorista-zeneszerzővel kooperálva hozta létre a formációt, mely szép sikereket ért el azóta, zenéjük által megszólítva a „fekete öves” jazzrajongókat és a műfajjal még csak ismerkedőket egyaránt.

Úgy tűnik Malekék az év végi megjelenés hívei, hiszen most látott napvilágot a Soulistic friss lemeze, az „Álom”, a Tom-Tom Records gondozásában.

Az új korongon 9 dal csendül fel, melyek zenéjét egytől-egyig Jáger Bandi jegyzi. A szövegek tekintetében Malek Andrea viszi a prímet, hiszen hat melódiához passzintott gyönyörű textúrát, de a „Fénysugár” és a „Végtelen út” kapcsán Müller Péter Sziámit csókolta homlokon a múzsa, az egyetlen angol nyelven megszólaló dalhoz („Hold On to Love”) pedig Shajna Zaid nyújtotta át versét Andinak.

Malek és Jáger partnerei ezúttal is a hazai jazz szcéna legkiválóbb képviselői közül kerültek ki, hiszen Balogh Roland gitározik, Hárs Viktor bőgőzik-basszusgitározik, Pecek Lakatos András dobol és Mogyoró Kornél ütőhangszerezik.

Oly sokszor leírtam már, nem kell mindig kategorizálni, hogy vajh a jazz mely vonulatához tartozik az adott anyag. Azt gondolom, az „Álom” kapcsán hatványozottan igaz ez, hiszen a mainstream jazz, a jazz-rock, a pop és a gospel, a klasszikus muzsika, sőt, a magyar népzene egyaránt feltűnik a CD-n. Könnyen lehetett volna ebből valami bábeli zűrzavar, azonban a csapat hihetetlenül ízléses és élvezhető repertoárral állt elő! Értékes muzsika született, mely elgondolkoztat, filozófiai síkokra terel, de oly finoman teszi ezt, hogy észre sem vesszük, és máris álomszerű, messzi, gyönyörű tájakon járunk, ahol csakis a boldogság dominál. Az időnként keserédes melódiák, harmóniák, szövegek kifejezetten jól eső érzéssel töltenek el; nem kölcsönöznek negatív kisugárzást a számoknak, annál inkább ráerősítenek a szív-lélek „használatának” fontosságára.

A Malek Andi Soulistic ismét egy felemelő produktummal gazdagította a hazai jazz lemezek sorát. Álmodjunk velük együtt!


Malek Andi Soulistic: Álom (Tom-Tom Records 2018)

1. Fénysugár
2. Végtelen út
3. Vitorláshajó
4. Hol talállak
5. Hold On to Love
6. Álom
7. Csillagfény
8. Újjászületés
9. Áldomás

Malek Andrea – ének
Jáger Bandi – zongora, keyboards
Balogh Roland – gitár
Hárs Viktor – bőgő, basszusgitár
Pecek Lakatos András – dob
Mogyoró Kornél – ütőhangszerek


Vissza a lemezhez