JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Lemezpolc kritika:
Rozsnyói Péter - Serenity Prayer

Rozsnyói Péter: Serenity Prayer 2018. október 27., Gáspár Károly

rozsnyoip-serenityprayer.jpg

Rozsnyói Péter: Serenity Prayer (BMC Records, 2018)

„Beavatás”

Rozsnyói Péter a hazai jazz szcéna egyik legegyénibb stílusú művésze. A klasszikus zenét is magas szinten művelő zongorista egyéni dallamvilága, csupa szív-lélek muzsikája által a jazzrajongók nagy kedvencévé vált.

2015-ben jelentkezett triójának „Pain of an Angel” (BMC Records) címet viselő anyagával, melyen Orbán György bőgős és Csörsz Zoltán dobos voltak partnerei. Maloschik Róbert főszerkesztő úr felkért, hogy arról a lemezről és az új, Rozsnyói által fémjelzett felvételről is én írjak recenziót, amit nagy örömmel vállaltam/vállalok!

Nos, a fent említett friss produktum a „Serenity Prayer”. Szóló zongora albumról van szó, mely Péter 2017. júniusában, az Opus Jazz Clubban adott koncertjének eredménye. A kiadó szerepében újra a BMC Records-ot láthatjuk.

A CD-n kilenc dal csendül fel; hat Rozsnyói nevéhez fűződik, de három közismert jazz standard -„What Is This Thing Called Love” (Cole Porter), „Someone to Watch Over Me” (George Gershwin), „It Could Happen to You” (Jimmy Van Heusen)- is szerepel a repertoárban.

A saját kompozíciók közül a „Little Song” az, amely hagyományos értelemben vett, „előre megírt” melódia (a „Pain of an Angel”-en szintén feltűnik), a másik öt darab rögtönzés útján született, koncert közben.

Rendkívül kockázatos úgy leülni a hangszerhez, hogy az előadó „bevállal” teljes improvizációkat is, tehát úgy kezd el játszani, hogy nincsen/nincsenek a téma/témák előre lekottázva. Jelentem: Péternek maradéktalanul és világszínvonalon sikerült teljesítenie az embert próbáló feladatot! Sőt, olyan hatást kelt a dolog, mintha kitalált, fixált zenei történeteket hallanánk! Egészen ritkán találkoztam olyan momentummal, amikor századmásodpercnyire „időt kért” a zongorista, de aztán máris szőtte tovább beszédes dallamait, akkordjait.

Ahogy már említettem, Rozsnyói játékában nagy szerepet játszik a szív-lélek. Most sincsen ez - hála Istennek - másként! Minden hang mély és sokatmondó! Gyönyörű dallamok, melyek a jó ízlés határain belül maradva romantikusak és szentimentálisak, körülölelve J.S. Bach világával, no és a mainstream jazz ínyencségeivel.

A „Serenity Prayer” méltó imádság egy felettünk álló, minket figyelő, terelgető hatalmasság felé, akit Istennek, Sorsnak, Fénynek és még sokféleképpen hívnak, szólítanak az emberek. A muzsikusok számára nagy ajándék, hogy szavakon kívül, a zene nyelvén is tudnak szólni Hozzá! Most Rozsnyói Péter beavat minket, hogyan kér áldást a zongorát használva közvetítő „eszközként”! Éljünk a lehetőséggel és hallgassuk!

Rozsnyói Péter: Serenity Prayer (BMC Records 2018)

1. Passing

2. Little Song

3. Dreamcatcher

4. What Is This Thing Called Love

5. Fable

6. Blessing

7. Someone to Watch Over me

8. It Could Happen to You

9. Invocation


Rozsnyói Péter – zongora


Vissza a lemezhez