JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Singer Street - Hayd'N'Seek

Singer Street: Hayd'N'Seek 2017. március 23., Wolf Péter

singer-street-haydnseek.jpg

Kim Nazarian & Singer Street - Hayd'N'Seek (Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont)


Egy kvartett (Bartus Patrícia, Fehér Adrienn, Czutor Ignác - aki szaxofonozik is a CD-n, valamint Fehér Gábor) és egy trió (Cseke Gábor - zongora, Frey György - basszusgitár, Berdisz Tamás - dob). Vendég a New York Voices egyik alapítója, Kim Nazarian.

Az alapanyag főleg Haydn, de van Händel, Mozart is. E szerzők mellé Oláh Kálmán műve is felkerült a CD-re.

A Singer Street a világ legjobb vokáljainak ma már nem követője, hanem az egyik közülük. A klasszikus felállás (szoprán, alt, tenor, basszus) sugallja a kórusirodalom gyöngyszemeit, így szerzőit is. Az említett komponistákhoz csak olyan ízlésű alkotó nyúlhat, mint Fehér Gábor, és méltó társa a hangszerelésekben Cseke Gábor. Minden műhöz alázattal közelítenek, és ez nemcsak a hangszerelésekre, de az interpretációra is vonatkozik. Finom, emelkedett hangzás jött létre, amiben részesek a hangmérnökök: Válik László, Brucker Bence és Gyulai Zsolt.

A CD kiváló példája annak, hogy ne a műfaji definíciókra koncentráljunk. Kiderül: szinte mindegy, mi szolgáltatja az alapanyagot (népzene, műzene, komoly-, vagy könnyűzene, jazz), a hangsúly a minőségen van. Remek ötvözetek születtek, amelyekhez világszerte ismert műveket dolgoztak fel.

Magyar előadóknak folyamatos törekvése túllépni határainkon, ezzel a munkával ez is sikerülhet.

A tizenegy dalt tartalmazó CD-n a hallgató bizonyára talál ismerős klasszikus kedvenceket, amelyekhez szervesen kapcsolódik a záró kompozíció: Oláh Kálmán „Always“ című remeke.

A CD-n egy mű található instrumentális feldolgozásban, ez Haydn „Serenade“-ja. Czutor Ignác szaxofonszólója szép hangon szól, Cseke Gábor harmonizációs megoldása bravúr a javából.

Kim Nazarian két dalban működik közre. Az „Alleluia“ kíséret nélküli kórussal szólal meg. Fehér Gábor hangszerelése méltó a vendéghez, a világ legkiemelkedőbb vokáljainak ízeit idézi. A Singers Unlimited-től a New York Voices harmóniáihoz vezet az út, amiben lubickolnak az énekesek. A másik dal Mozart anyagára készült. Fehér itt sem adja alább: 5/8-ban szól a feldolgozás, ami teljes természetességgel szogálja az eredetit.

Utolsó dalként Oláh Kálmán műve hallható. Itt Fehér Gábor fordít a lemez alapkoncepcióján: nem klasszikus művet hoz a mai környezetbe, hanem Oláh Kálmán jazz-kompozícióját tárja elénk klasszicizáló elemekkel.

A CD minden előadója, minden énekes, minden muzsikus; mindenki, aki munkájával, közreműködésével szolgálta ennek a produktumnak a létrejöttét, tehetsége színe-javát adta, ennek megfelelő köszönet illeti őket ezért.

https://drive.google.com/file/d/0B8op0cp1LKDCZkk2c0hpNm95TEE/view


Vissza a lemezhez