JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Arbenz, Florian - “Oracle” Conversation #2 + “Neologism” Conversation #3

Arbenz, Florian: “Oracle” Conversation #2 + “Neologism” Conversation #3 2021. szeptember 04., Berdisz Tamás

florian-arbenz-oracle-conversation-2-neologism-conversation-3.jpg

Florian Arbenz - “Oracle” Conversation #2 + “Neologism” Conversation #3 (Hammer Recordings)


Florian Arbenz bázeli dobos, zeneszerző 2021-ben kiadott “majdnem” dupla albumáról fogok írni néhány gondolatot. A “majdnem” dupla album jelen esetben azt jelenti, hogy egy CD lemezen tulajdonképp két zenei anyagot adott közre Arbenz.

„Conversation” címmel egy 12 lemezből álló sorozatot tervez megjelentetni a szerző. Ez a CD a sorozat 2. és 3. zenei anyagát tartalmazza.

A Jazzma.hu virtuális hasábjain május 31-én már megjelent lemezkritika a sorozat első kötetéről, amelyen Arbenz partnerei Hermon Mehari (trombita) és Nelson Veras (gitár) voltak. Ott a cikkben megtudhatott a kedves jazzkedvelő olvasó számos fontos információt Florian Arbenzről, nem ismételném a kritika írójának gondolatait.

A Conversation #2 egy duó lemez, melyen Florian Arbenz dobos és partnere, Jim Hart vibrafonos játszanak. A lemez 1-6 track-jei képezik az első anyagot, amely a hangszerek adottságaiból eredően elsősorban ritmikus, szabad, de mégis megkomponált, repetitív zenéket tartalmaz. A kompozíciók valóban beszélgetések, ahogy azt a lemez címe is sugallja. Tulajdonképp egy szabad, de egymásra szorosan reagáló zenéről kell beszéljünk, ahol a muzsikusok kitolják a hangszereik adta határokat, de mindenképp zenei eszközökként használva azokat. Pontosan játszott, ritmikus zene ez, sokszor a marimba és a vibrafon a gamelán zene hatását idézi a hallgatóban. Nekem nagyjából a harmadik meghallgatás kellett ahhoz, hogy megérkezzen a mondanivaló, fel tudjam fedezni a látszólag néha elsőre egyhangúnak tűnő, monoton ritmizálás mögé rejtett zenei finomságokat, az egy hullámhosszon gondolkodást. Mindegyik kompozíció ötletes groove-okra, hangszínekre épül. Némelyik dalban a dallam-ütőhangszerekből pl. a hangokat letakarva csal ki érdekes hanghatásokat Jim Hart. Erőteljes építkezés teszi mindezek mellett még élvezhetőbbé, sokszor hatalmas feszültséggel megtöltve a duó muzsikálást, ledöntve annak korlátait.

A saját szerzemények mellett bátran és jól nyúlnak hozzá pl. Thelonious Monk “Evidence” című kompozíciójához is. Az albumon hatalmas kontraszt a “Between Times” című ballada gyönyörű színekkel, terekkel. Egyik kedvencem a Conversation #2-ről.

A CD 2. része (7-12 track) a Convesation #3, ahol a fent említett duó Heiri Känzig bőgőssel kiegészülve egy más hangulatú, felépítésű zenei anyaggal lepi meg a hallgatót. Természetesen a ritmikusság nem hiányzik itt sem, hiszen az előző anyagon szereplő duó meghatározó itt is, de a nagybőgő csatlakozása után sokkal “standard”-szerűbb, dallamokban, harmóniákban, tisztán lüktető groove-okban gazdag zene született. Groove-os  alapok, technikailag és zeneileg is tiszta dobolás, intenzív bőgőzés ad stabil alapot a zenéhez.

Nekem annyira más a két anyag, hogy a CD második része, a Conversation #3 is megérdemelt volna egy külön korongot, de mindenképp külön-külön érdemes végighallgatni a lemez két részének dalait.

A lemezek fent vannak már a Spotify zenemegosztón, úgyhogy mindenki bátran hallgasson bele ebbe a remek, érdekes, izgalmas zenei csemegébe!

Kellemes szórakozást, jó zenehallgatást!


Vissza a lemezhez