JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Blaser, Samuel - Book Nine

Blaser, Samuel: Book Nine 2024. április 03., Hegedüs Zsuzsanna

michael-bates-samuel-blaser-quintet-book-nine.jpg

MICHAEL BATES & SAMUEL BLASER QUINTET - Book Nine (Blaser Music)


Megjelenés: 2024. február 8.

Kedves Olvasó! Egy lebilincselő kortárs jazz albumra hívom fel a szíves figyelmét!

Michael Bates jazz bőgős (1980) és Samuel Blaser jazz harsonás (1981) székbe szegező, lenyűgöző kompozícióit tartalmazó lemez ez.

Ennek a két, modern jazz mellett elkötelezett zenésznek izgalmas szerzeményei a szó nemes értelmében provokatívak, merészek, forradalmian inspiráltak.

Véleményem szerint a 2024-es jazzvilág eddigi legizgalmasabb albuma ez!

A lemezen található dalok egytől egyig innovatív és határokat feszegető zenék.

Hömpölygő, sodró folyamú free jazz kompozíciókat hallgatunk.

Bődületes téma megoldások, nagyszabású lélekutaztató dallamok jellemzik a számokat. Bravúros ritmizációk, hangulatváltások akár kompozíción belül - elképedt füllel és tátott szájjal élvezzük a számok rendkívüliségét.

Zseniális a hangszínek gazdagsága. A nótákban az adott pillanatokban a fejlett zenei képességekkel megáldott művészeink csak a rájuk jellemző széles lendületű improvizációkat mutatnak be. Képtelenség lenne bárkit egyesével kiemelni, hiszen csodálatos talentumuk már az első nótában megmutatkozik.

https://www.youtube.com/watch?v=PDBzUGQ_Ztg

A mostani felállásban Russ Lossing billentyűssel, Michael Blake szaxofonossal, és Jeff Davis dobossal, a „Book Nine" egy magával ragadó zenei utazás, amely John Coltrane, Eric Dolphy, Ornette Coleman és Jimmy Garrison jazz ikonok úttörő munkásságából merít ihletet. Ezek a nagy hatású művészek kitörölhetetlen nyomot hagytak a jazz világában, és a kompromisszummentes művészet olyan vonalát inspirálták, amely továbbra is világszerte visszhangot kelt a közönség körében.

A nemrégiben megjelent album zenéje tükrözi a jazz olyan kiválóságainak mélyenszántó hatását, mint például John Coltrane, aki megtévesztően egyszerű struktúrákon keresztül képes mély érzelmeket közvetíteni.

Az albumon minden egyes kompozíció megragadja ezt a lényeget, és egy lenyűgöző narratívát kínál, amely respektál a fent említett erőteljes művészek időtlen öröksége előtt.

Művészeink, Samuel Blaser és Michael Bates ugyanekkor egy szívből jövő dedikációban tisztelegnek egykori ügynökük és menedzserük, Izumi Uchida, valamint Ken Pickering, a Vancouver-i Jazzfesztivál alapítója és a műfaj elkötelezett híve előtt.

A zenei hatások gazdag szövevényével és a kvintett mesteri előadásával a „Book Nine" döbbenetes módon varázsolja el a hallgatót. Ez az album méltó megbecsülése azoknak, akik a modern jazz tájképét formálták, miközben olyan friss perspektívát kínál, amely a tapasztalt jazzrajongók és az újonnan érkezők számára egyaránt örömöt ad!

michael-bates.jpg

A kanadai születésű, jelenleg a New York-i Brooklyn-ban élő Michael Bates zeneszerzőként és zenészként „a dallamos modernizmust és a kontrapontos eleganciát szolgálja" („Time Out, New York"), és hatásai Sosztakovicstól, Miles Davis-től és Ornette Coleman-től a Bad Brains-ig, Wayne Shorter-ig és Joni Mitchell-ig terjednek.

Jazz, a klasszikus, a punk és a hardcore, továbbá az arab és a free zene terén szerzett tapasztalataira támaszkodva Michael Bates olyan dalokat komponált és rögzített, amely gyakran szembeszálltak a zenei kategóriákkal. Muzikalitása rendkívül kreatív, termékeny: több száz művet komponált vonósnégyesre, kamarazenekarra és a jazz együttesek minden elképzelhető kombinációjára. Zenéjének széles körben elismert felvételei megtalálhatók számos kiadónál, mint például a Sunnyside, a Greenleaf, az Anaklasis, a Clean Feed, a Fresh Sound, a Stereoscopic. Bates fellépett többek között Quinsin Nachof-fal, Russ Johnson-nal, Michael Blake-kel, Gerald Cleaver-rel, Dan Weiss-szel, Tyshawn Sorey-val, Greg Osby-val, Jeff Davis-szel, Peter Van Huffel-lel, Scott Dubois-val. Michael számos ösztöndíjat kapott a Kanadai Művészeti Tanácstól, és öt évig tanított a Banff International Jazz Workshop-ban.

samuel-blaser.jpg

A 2019-es European Jazz Award, valamint a 2021-es Downbeat Magazine Critics Poll („Rising Star Trombone”) nyertese Samuel Blaser harsonaművész 1981-ben született a svájci La Chaux-de-Fonds városban. 2002-ben, a konzervatórium elvégzése után lépett hivatásszerűen a színpadra. A következő öt év alatt tagja volt a Vienna Art Orchestra-nak, és a European Radio Big Band-nek, majd Fulbright-ösztöndíjat kapott, a New York Állami Egyetem Purchase College Konzervatóriumában folytatta tanulmányait, és rögzítette első szerzői lemezét, a Samuel Blaser Quartet „7th Heaven” című albumát (Between The Lines).

Blaser művészetének alapja a hatások szélessége, a technikai gördülékenység és az a világosság, amellyel ezeket az eszközöket alkalmazza. Klasszikus és svájci népzenét, valamint jazzt tanulva nőtt fel, és projektjei között szerepel az opera-, rock- és blues zene jazz-információjú kutatása. Jelenleg Berlinben él.

MICHAEL BATES – bőgő

SAMUEL BLASER – harsona

MICHAEL BLAKE – tenorszaxofon

RUSS LOSSING – billentyűk

JEFF DAVIS – dob

Számlista:

01. A Defiant Life 08:11 (Michael Bates)

02. Blue Point 06:32 (Samuel Blaser)

03. The Fallen One 07:26 (MIchael Bates)

04. Book Nine 06:39 (Michael Bates)

05. Brithdir Memorial 09:33 (Michael Bates)

06. People in the East 06:40 (Micheal Bates)

07. Wings 04:52 (Samuel Blaser)

08. It's Now Dark 10:24 (Samuel Blaser)


Vissza a lemezhez