JazzMa

Friss Hírek

Wingfield, Mark: Zoji2021. július 21.
Erev, Ari: Close to Home2021. július 18.
Brian Bromberg (1960-)2021. július 05.

Lemezpolc kritika:
Francies, James - Purest Form

Francies, James: Purest Form 2021. július 09., Gáspár Károly

james-francies-purest-form.jpg

James Francies - Purest Form (Blue Note/Universal Hungary)


„A XXI. századi tiszta formula?”

James Francies (1995) amerikai zongorista új, a Blue Note által kiadott albuma, a „Purest Form” pörög lejátszómban. Eddig nem találkoztam a pianista által fémjelzett anyaggal, így aztán egy általam még fel nem fedezett ösvényen indultam el a „play” gomb lenyomásával.

Francies az akusztikus zongora mellett elektromos hangszereken is játszik, Burniss Travis III bőgős és Jeremy Dutton dobos kíséretével, de rajtuk kívül még jónéhányan szerepelnek a lemezen; egyes dalokban fúvosok, vonósok, de vibrafonos, gitáros, sőt, még DJ is és „spoken word”-ös is.

A repertoár 14 számból áll; ezek közül 13 James Francies kompozíciója -egyes esetekben társszerzővel „ellátva”-, de szintén felcsendül Richard Rodgers és Oscar Hammerstein klasszikusa, a „My Favorite Things” sajátos feldolgozása.

Nos, az anyag nagyon, de nagyon az aktuális trendek jegyében született. Erősen a pop zene felé tekint, teszi ezt kemény „groove”-ok, vagy kissé érzelmesebb hangulatú számok által.

Azt viszont még ebből az alapvetően nem jazz központú korongból is kihámozható, hogy Francies virtuóz, kiváló jazz-zongorista. Hosszabb, de a gyakrabban előforduló rövidebb szólóiból ez derült ki számomra.

Bízom benne, hogy kapunk olyan lemezt is hamarosan James-től, amelyen megmutatja az igazi jazzista oldalát, nem törődve azzal, hogy mi most a módi.

Azoknak, akik szeretik a neo-soul, vagy pop-jazz jellegű muzsikát, biztos, hogy tetszeni fog a „Purest Form”, de a hagyományosabb vonulatok kedvelői is tehetnek vele egy próbát, hiszen a kiváló muzsikusok által egy igazán hangulatos felvétel jött létre.


James Francies: Purest Form (Blue Note 2021)

1. Adoration

2. Levitate

3. Transfiguration

4. Blown Away

5. Rose Water

6. My Favorite Things

7. Stratus

8. 713

9. Melting

10. Where We Stand

11. Freedmen’s Town

12. Eyes Wide Shut

13. Still Here

14. Oasis


Vissza a lemezhez