JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. november 17.
Olvasói Szavazólista2019. november 17.
Muzsikusi Szavazólista2019. november 17.
HÓDOLAT KATALÓNIÁNAK2019. november 16.
Redman, Joshua: Sun on Sand2019. november 13.
Organ Jazz Review a BJC-ben2019. november 09.
Elias, Eliane: Love Stories2019. november 09.
Takase, Aki: Thema Prima2019. november 08.
A FIRST LADY ÉLETE2019. november 07.
Głyk, Kinga: Feelings2019. november 07.
Blaho Attila: Bíborszív2019. november 06.
Játék – 2019 november2019. november 03.
Pozsonyból jöttünk2019. november 01.
A NAGY VISSZATÉRŐ2019. október 25.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Głyk, Kinga - Feelings

Głyk, Kinga: Feelings 2019. november 07., Simády Béla

kinga-glyk-feelings.jpg

Kinga Głyk - Feelings (Warner Music – 2019. november 1.)


22 évesen már az ötödik szóló albumát jelentette meg Kinga Głyk lengyel basszusgitáros hölgy, sorrendben a másodikat, ami egy nagy nemzetközi kiadó gondozásában került kiadásra. Kinga zenész családból származik, édesapja Irek Głyk hazájában közismert dobos, vibrafonos.

Első nagy sikerét az ismert videómegosztóra feltett Eric Clapton feldolgozás, a „Tears in Heaven” hozta, ami elérte a 20 millió megtekintést. 2017-ben Leverkuseni Jazznapok keretein belül rendezett koncertje után maga Marcus Miller invitálta színpadra „special guest”-ként a saját fellépésén, hogy a „Blast” című szerzeményt együtt eljátsszák. Ez utóbbi vendégeskedés sokat dobott az ismertségén.

Már a „Dream” című előző albuma is jó fogadtatást kapott, de alighanem az új CD meghozza az igazi áttörést.

Néhány napja „Feelings” címmel került az üzletekbe a basszusgitáros legújabb alkotása. Már a borító is látványosra sikerült, az élénk színek vonzzák a szemet, nem lehet nem észrevenni. A lemezen szereplő zenekar alapvetően egy trió, Pawel Tomaszewski és Calvin Rodgers a zenésztársak. Mellettük jó néhány vendég teszi tiszteletét a felvételeken. A legismertebb közülük Brett Williams, a Marcus Miller Band zseniális billentyűse, aki három számhoz adja hozzá tudása legjavát. Csilingelő Fender-hangzás, vagy kemény szintetizátor futamok, neki mindegy, remek betéteket, szólókat hallunk tőle. Egy számban Bobby Sparks vendégeskedik, őt már ismerhetjük Prince, Marcus Miller, vagy a Snarky Puppy fellépéseiről. A többiek is kitesznek magukért, igazán remekül sikerültek a hangszerelések. A szerzemények java része Kinga-tól származik, kivéve egy Lennie Tristano, egy Victor Bailey szerzeményt, valamint az ismert énekesnő, Duffy „Mercy” című számát. Érdekes a „5 Cookies” , amely Rick James „Super Freak” című dalából vett át egy ismert dallamot, azt, amit régebben már MC Hammer is felhasznált a „U Can’t Touch This” című sikerében. Kinga ebben az egy számban használja a lemezen a „slap bass” technikát.

A lemez sok rövid és a címéhez hűen rengeteg érzelmet tükröző dalból áll. Kinga nem titkoltan könnyedebbre vette a figurát az előző CD-hez képest. A hangszerelés, a szólók érthetőbbek, több hallgatóhoz juthatnak ilyen módon el. Várhatóan közel a kiugró siker, ez a CD nem fog eltűnni a „futottak még” kategóriában.

Ajánlom megtekintésre a lemez egyik számából készített videóklipet, aki pedig élőben szeretné Kingát látni, az január 17-én a bécsi Porgy&Bess klubban megteheti.

https://www.youtube.com/watch?v=pS5qogyTJag&t=181s

Tracklist:

1. Let’s Play Some Funky Groove

2. Lennie’s Pennies

3. Joy Joy (featuring Brett Williams)

4. Intro to What Is Life

5. What Is Life

6. Mercy (featuring Brett Williams)

7. Overdrive

8. Ballada (featuring Brett Williams)

9. Low Blow

10. Classic (featuring Bobby Sparks)

11. 5 Cookies (featuring Anomalie)

12. Enu Maseti (featuring Mateus Asato & Ruth Waldron)


Vissza a lemezhez