JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Lemezpolc kritika:
Graupe, Ronny - qÖÖlp

Graupe, Ronny: qÖÖlp 2019. június 29., Bereczki Bálint

graupe-ceccaldi-lillinger-ceccaldi-qoolp.jpg

Graupe, Ceccaldi,  Lillinger, Ceccaldi - qÖÖlp (BMC Records)


„Egy előre felcímkézett skatulyát aligha fogunk ennek az elképesztő zenének találni” – olvashatjuk a lemez ajánlószövegében, és végighallgatva a qÖÖlp kvartett muzsikáját, teljesen igaz az állítás. A Théo Ceccaldi (hegedű), Valentin Ceccaldi (cselló), Ronny Graupe (gitár) és Christian Lillinger (dob) felállású banda ugyanis nemcsak a nevében furcsa, hanem a hangszeres összeállításában is. A jazz zenekarok összetételéhez képest legalábbis mindenképp, ez a 14 húr és a dobok nem számítanak annyira szokványosnak ebben a műfajban. Ez viszont azért nem probléma, mert a CD-nek szinte semmi köze sincs a jazzhez.

Annál több köze van azonban a modern, kortárs kamarazenéhez és a kísérleti szabadzenéhez. Nyakatekert, teljesen atonális dallamok cikáznak körbe-körbe, a dob meg velük kergetőzik vidáman, elfeledve ritmustartó szerepét. A tonális funkciók hiányoznak, helyette az akkordikus kíséret (amikor van), a cselló és a hegedű skizofrén, disszonáns harmóniáiban jelentkezik. A lemezt az instant komponálás és a folyamatos rögtönzés jellemzi, de az unisono-kban hallatszik a bonyolultabb témákon, hogy már készen voltak a session előtt. A gitár alig szól tisztán, a vonósok pedig átadják magukat a kísérleti hangoknak és a frekvencia-vadászatnak, amik a nyikorgástól a fojtott pizzicato-kon át egészen a különböző zajkeltésekig terjednek. Azonban megdöbbentő módon még a legziláltabb darabokban is hallatszik a kohézió, az átgondoltság és az, hogy itt filozofáló zenészekről van szó. Az anyag a vége felé picit lecsendesedik, megjelennek a dallamosság nyomai is, hogy aztán a nyomasztó záró dallal olvadjon fel a hallgató agyában.

Nem könnyű hallgatnivaló, alaposan próbára teszi még a tapasztaltabb free-rajongók idegeit is, azonban nekik egy próbát mindenképpen megér.


01.         Riding the Tiger

02.         Il se trouve que les oreilles n’ont pas de paupières

03.         Toronto

04.         Baba Jaga

05.         Get Together

06.         Those

07.         WröökJ

08.         7

09.         Mermaids and Sperm Whales

10.         ListenVissza a lemezhez