JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 01.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Austin, Patti: For Ella 22023. november 20.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Lemezpolc kritika:
Kappeyne, Floris - Closer

Kappeyne, Floris: Closer 2023. március 21., Hegedüs Zsuzsanna

floris-kappeyne-trio-closer.jpg

Floris Kappeyne Trio - Closer (ZenneZ Records)


Megjelenik 2023. április 14.

Érzékenység.

Számomra a lemez legnagyobb meglepetése, hogy ennek az érzékeny zenének hallgatása közben magam is érzékennyé váltam.

Mire?

Arra, hogy időt engedek magamnak. Leülni. Elcsendesülni. Figyelni. Befelé és kifelé. Belül azt figyelni, hogy mire van igazán szükségem. Megengedem-e magamnak a "megállás és semmit nem csinálás" képességét? Kívül figyelni a hangokra, amik körülvesznek: a gépek dalai (a hűtönk általában F hangon dúdol), az autók kint a forgalomban, a kakasunk, ahogy világgá kiáltja: élek. És a cicánk dorombolásának hiánya, mert már az örök vadászmezőkön egerészik.

Floris Kappeyne zenéje hihetetlen érzékenységgel vezet el bennünket az élet misztériumdrámájához.

Éteri csodákkal vesz körül bennünket ez az album. Az életigenlés, világra (újra)nyitás, az emlékek melankóliája. A trió valami hihetetlen átgondoltsággal, ám játékos könnyedséggel visz minket a bensőségesség időtlen békességbe.

Az albumot hallgatva a kompozíciókban átélhetjük a zenészek mélységes intimitás-készségeit, sőt briliáns játékuknak köszönhetően kissé mi magunk is zenészekké válunk.

Teljes és tökéletes közelségbe kerülünk a zenével és a zenészekkel.

Az album címe így el is éri a célját.

Csak hagyni kell magunk sodortatni az improvizatív dallamokkal.

És hagyni kell magunknak erre időt.

Floris Kappeyne 1995-ben Hágában született zongoraművész, zeneszerző, 10 éve aktív az amszterdami jazz szcénában. A jazz és a klasszikus zongora terén szerzett múlttal, valamint az amerikai jazz és az európai klasszikus világ összehozása iránti különös érdeklődéssel Floris számos projektet vezet, mint például a Floris Kappeyne Trio és az Echo. Olyan zenekarokban is játszik, mint a Tijs Klaassen Quintet, az Anti Panopticon és a Motett.

Floris nagyon fiatalon kezdett zongorázni. Otthon csak jazzt hallgattak és játszottak, és Floris imádta. Első zongorajátéka négy főszólamú volt, apjával játszotta, Floris a blues basszusszólamát szólaltatta meg. Első igazi leckéit Szingapúrban kapta, ahol nyolc éves koráig élt.

Tizennégy évesen Floris Kappeyne második díjat nyert a Princess Christina Jazz Competition 2010-en, majd 2012-ben, 16 évesen megnyerte azt!

A „Closer” című album egy francia kastély meleg nappalijában készült, pattogó tűz és egy szeretett kutya társaságában. A „Closer” az ASMR növekvő trendje (https://asmrmagyar.hu/mi-ez-az-asmr/) által népszerűsített felvételi technikákat alkalmaz, beleértve a binaurális felvételt is: a szobában térmikrofonokat helyeztek el, hogy még inkább az intimitás érzetét keltsék.

A trió tagjai:

Floris Kappeyne - zongora, szintetizátor,

Tijs Klaassen - bőgő

Wouter Kühne - dob

Számlista

1) Mirror II

2) Closer

3) Fantasy

4) Demon

5) Inner Monologue

6) Powder Blue, Burgundy and Sage

7) Memories Lost, like Tears in Rain (Bonus Track)

Floris Kappeyne mottója:

"Számomra a zene egy módja annak, hogy felfedezzem az élet spirituális oldalát, és megtaláljam a békét és a gyógyulást."

Az album valóban megadja számunkra ezt a három ajándékot. Hunyjuk le a szemünket, így hallgassuk a „Closer"-t, és hagyjuk, hogy saját szenzitivitásunk vezessen Kappeyne zenéje által lelkünk békés mélységeibe!

Peace is for Everyone.


Vissza a lemezhez