JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Lüdemann, Hans - On the Edges 1

Lüdemann, Hans: On the Edges 1 2022. március 10., Gáspár Károly

hans-ludemann-on-the-edges-1.jpg

Hans Lüdemann - On the Edges 1 (BMC Records)


„Mesés kelet”

Hans Lüdemann (1961) német zongorista, zeneszerző új albuma, az „On the Edges 1” forog a lejátszómban, melyet a TransEuropeExpress Ensemble nevű formációjával készített el, és a BMC Records gondozásában látott napvilágot.

A csapatot német és francia művészek alkotják, méghozzá Yves Robert (harsona), Alexandra Grimal (szoprán- és tenorszaxofon), Silke Eberhard (altszaxofon, klarinét, basszusklarinét), Régis Huby (hegedű), Ronny Graupe (gitár), Sébastien Boisseau (bőgő), és Dejan Terzic (dob, ütőhangszerek).

Vendégként a marokkói Majid Bekkas tűnik fel, aki oud-on és guembri-n játszik (húros, pengetős hangszerekről van szó), de énektudását is megvillantja a felvételen.

Az anyagon felcsendülő 10 dalt szerzőként Hans Lüdemann mellett Majid Bekkas és Alexandra Grimal jegyzi.

A lemezt hallgatva Keith Jarrett európai quartetjének és Charlie Haden Liberation Music Orchestra-jának muzsikája jutott eszembe, de természetesen nem az utánzás szintjén, annál inkább a Lüdemann-ra és zenekarára gyakorolt inspiráció kapcsán.

Persze a TransEuropeExpress Ensemble saját stílussal és hangzásvilággal rendelkezik, amely -többek között- azért nyerte el a tetszésemet, mert a közel-keleti és észak-afrikai zenei jegyeket rendkívül ízlésesen, élvezhetően vegyítik a mainstream és free jazz hangulatával, elsősorban a hangszereléseket és az improvizációkat tekintve.

Nyilván world music kategóriába is sorolható az „On the Edges 1”, de nagy örömömre, nyugodtan nevezhető jazz albumnak, hiszen a stílusban szokatlan oud-on és guembri-n is magas színvonalon rögtönöz Bekkas, nem beszélve a „team” tagjairól, akik nagyszerű, vérbeli jazzisták.

A jazz különböző vonulataira és népzenékre épülő, értékes anyag a friss Lüdemann - TransEuropeExpress Ensemble korong, melyet jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki nyitott az efféle kalandokra.


Hans Lüdemann - TransEuropeExpress Ensemble featuring Majid Bekkas: On the Edges 1 (BMC Records 2022)

1. Lamjarred

2. Sahara Variations

3. Yaya

4. On the Edges part I.

5. On the Edges part II.

6. On the Edges part III.

7. On the Edges part IV.

8. On the Edges part V.

9. Zwickmühlen (Seesaw)

10. Ashura


Hans Lüdemann - zongora, virtual piano

Yves Robert - harsona

Alexandra Grimal - szoprán- és tenorszaxofon

Silke Eberhard - altszaxofon, klarinét, basszusklarinét

Régis Huby - hegedű

Ronny Graupe - gitár

Sébastien Boisseau - bőgő

Dejan Terzic - dob, ütőhangszerek

Majid Bekkas - oud, guembri, ének


Vissza a lemezhez