JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Manhattan Transfer, The - The Junction

Manhattan Transfer, The: The Junction 2018. április 15., Dr. Nagy Sándor

the-manhattan-transfer-junction.jpg

The Manhattan Transfer - The Junction (BMG)

THE MANHATTAN TRANSFER - nem is társulás, hanem fogalom a vokális jazz történelmében. Hosszú, jövőre már ötven (50!) éve tartó pályafutásuk óriási sikereket, nehéz pillanatokat - és mindig érdekes eseményeket hozott. Nem ezen értékelés feladata bemutatni a múltat, csak az utóbbi évekről néhány szó. 
Előző lemezük 9 esztendővel ezelőtt jelent meg: "The Chick Corea Songbook" címmel. Majd 2014-ben, szívroham következtében elhunyt a "fő" alapító tag Tim Hauser - így útkereszteződés (junction) előtt állt a zenekar: hogyan tovább?

A válasz a "The Junction" - új taggal, hagyományos stílusban. (2018. április 14-n, magyarul tegnap, egyből a New York-i Jazzlista 2. helyén nyitott! – A szerk.) 
Herbie Hancock (pár napja volt 78 éves!) klasszikusa, a "Cantaloupe Island" nyitja a lemezt: lehengerlő, elképesztően tökéletes feldolgozás! A zongora jellegzetes futamait énekhangra áttenni - minimum kockázatos vállalkozás, de itt nagyon jól sikerült.

Aztán egy kicsit alábbhagy a lelkesedés: kevés újdonság, annál több sablonos megoldás következik. 
Na jó, ezt azonnal vissza is vonom - nem illik egy ilyen nagy múltú jazz zenekart kritikával illetni! Mert tényleg szórakoztató a műsor.

Ott van például Rickie Lee Jones-tól az "Ugly Man", a címadó, Tim Curless szerzemény meg a "Tequila" is! Mi kell még? (Szerény véleményem szerint az első és az utolsó darab az "igazi".) 
Örüljünk, hogy él még a "The Manhattan Transfer" - és ne fanyalogjunk! (Ezt magamnak is mondom...) Az elektronikával "elmosott" ének (a stáblistán számtalan "Vocal Engineer" olvasható) nekem nem hiányozna - de a negatívumok ellenére olyan "események" történnek a CD-n, amelyekért érdemes meghallgatni. És várni a folytatást. 
(Még egy személyes - hogy bosszantsam az ilyeneket nem kedvelőket... Két éve a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lépett fel a TMT. Nagyon tetszett - (sajnos) jobban, mint ez a lemez...)

1. Cantaloop (Flip Out!)
2. Swing Balboa (Down on Riverside)
3. The Man Who Sailed Around His Soul
4. Blues for Harry Bosch
5. Shake Ya Boogie
6. Sometimes I Do
7. Ugly Man
8. The Junction 
9. Tequila / The Way of the Booze
10. The Paradise Within (Paradise Found)

Cheryl Bentyne, Janis Siegel, Alan Paul, Trist Curless - ének 
Mervyn Warren - producer, hangszerelő - bőgő, dob, zongora, billentyűs- és ütőhangszerek
(és még sokan mások...)Vissza a lemezhez