JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Martial, Leila - Le jardin des délices

Martial, Leila: Le jardin des délices 2023. december 25., Gáspár Károly

leila-martial-le-jardin-des-delices.jpg

Leila Martial - Le jardin des délices (BMC Records)


„Francia kettős”

A BMC Records ars poetica-jára jellemző, hogy elsősorban a jazz és az improvizatív műfajok kortárs, experimentális vonulatát képviselő előadók, zenekarok anyagait veszi szárnyai alá. Most is így történt ez, hiszen két francia művész, Leila Martial énekesnő és Valentin Ceccaldi csellista duó lemeze jelent meg, „Le Jardin des Délices” címmel.

A meglehetősen rendhagyó felállású kettős lemezét -bevallom őszintén- kissé félve indítottam el, de már az első „track” végighallgatása után megnyugodtam, hiszen minden szempontból rendkívül érdekes, jó értelemben véve merész, ugyanakkor a „hagyományos” muzsika jellemzőit is felvonultató zenét hallottam.

Hat kompozíció van repertoáron a felvételen, ezek között Purcell és Fauré feldolgozás, egyéb szerzők dalai, és egy Ceccaldi-Martial közös szerzemény is szerepel.

Az albumhoz sokat hozzátesz, hogy Martial ún. objektumokat, tehát elektronikát és különböző hanghatást kiváltó eszközöket is használ.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy Martial és Ceccaldi a legfelsőbb szintet képviselő éneklés-csellózás tekintetében. A művésznő kristálytiszta, meleg, „átölelő” hangja, és Ceccaldi gyönyörű, szintén tiszta és gyönyörű tónusa együtt megszólalva még inkább pompás hatást kelt.

Akik nyitottak a műfaj kitekintő, világok között utazó stílusára, mindenképpen ajánlom „lefülelésre” a „Le jardin des délices”-t.

Leila Martial–Valentin Ceccaldi: Le jardin des délices (BMC Records 2023)

1. Au bois de Saint-Amand

2. Éve au jardin des délices

3. Cold Song

4. Mon frére

5. Au bord de l’eau

6. Asturiana

Leila Martial – ének, objektumok

Valentin Ceccaldi – cselló


Vissza a lemezhez