JazzMa

Friss Hírek

Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Kis hírek – friss hírek2024. április 15.
Manic Mondays2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lexikon

Bacsik Elek Született: 1926. május 22. , Budapest, Magyarország Elhunyt: 1993. február 14. Hangszerek: gitár, hegedű Stílusok: swing, mainstream

  • Bacsik Elek Fotó

Négyévesen kezdett hegedűt tanulni és minden jel arra mutatott, hogy komolyzenei karrier előtt áll. Hamar megismerkedett a könnyűzenei világgal, autodidakta gitárosként 17 évesen került Rozsnyai Sándor híres mulatójába, a Nagymező utcai Arizonába, a Szabó-Quitter Big Band tagjaként. Itt zongorázott Kertész Kornél is.

Ugyanekkor szerepelt először hanglemezen, az Imperial lemezgyár pesti stúdiójában, aztán a Dúrium-Pátria és a Tonalit lemezgyárak is foglalkoztatták.

Mindenütt megfordult, ahol jazzes tánczenét játszottak, szerepelt Cziffra Györggyel, a Tabányi zenekarral, a vibrafonos Radics Gáborral, Zágon Ivánnal.

Mint annyi más muzsikus, ő is illegálisan, kalandos úton jutott külföldre. Libanonon, Portugálián és Spanyolországon keresztül érkezett Párizsba. Először francia, majd amerikai muzsikusokkal lépett fel. 1960-tól a világhírű Double Six of Paris kísérőegyüttesében játszott, majd Clark Terry-vel és Eric Dixon-nal készített lemezeket. 1961-ben Lou Bennet orgonistát kísérte, ekkor már az élvonalban tartották számon.

1962, a kiugrás éve. Kenny Clarke dobossal és Pierre Michelot bőgőssel készített lemezére a szakkritika is felfigyelt. „Cigány lélek, amerikai stílus” - írták róla.

Még az évben, 1962-ben Dizzy Gillespie zenekarával a francia Riviera fesztiváljain és szórakozóhelyein játszott olyan muzsikusokkal, mint a hangszerelő-zongorista Lalo Schifrin, valamint a fuvolás-szaxofonos Leo Wright.

1963-ban készült a „Bacsik Guitar Conceptions” című nagylemeze, amelyet a Jazz in Paris című CD sorozatban újra kiadtak.

Bacsik Elek 1964-ben az Egyesült Államokban telepedett le. New York-ban, majd később Los Angeles-ben magyar éttermek cigányzenekaraiban hegedült, aztán ismét jazzegyüttesekben bukkant fel. Egy rövid kitérőn Las Vegas-ban Tony Bennett-et kísérte. Quincy Jones zenekarában, Ray Brown-nal és Victor Feldman-nel játszott.

Little Richard és Roberta Flack kísérőzenekarának tagja 1972-től.

Következő lemezét Hank Jones együttesével készítette, ahol Richard Davis bőgőzött és Elvin Jones dobolt, 1975-ben pedig elkészült a „Bird and Dizzy” emlékalbum, olyan partnerekkel, mint Shelly Manne és Warne Marsh.

Bacsik Elek utolsó éveiről nem maradtak megbízható adatok. Quebec City-ben (Kanada) halt meg 1993. február 14-én.Lemezek az előadótól
Vissza a Lexikon nyitó oldalára