JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

NEMZETKÖZI JAZZ HÉTVÉGE – Pécsi Tavaszi Fesztivál 2012

Mike Stern, Dave Weckl, Tátrai Tibor, László Attila, Fábián Juli, Didier Lockwood, Vasil Hadzimanov, Brandon Fields ... bevezetőként néhány név a 2012. évi Jazz Hétvége fellépői közül.

Bár a francia hegedűfenoménnel Didier Lockwood-dal kiegészült Mike Stern Band a fesztivál favoritja -úgy tűnik idén a fúziós jazz* a legerősebb szál- a Jazz Hétvége természetesen e koncert mellett is számos különlegességet kínál. Kihagyhatatlan kategória többek között a fesztivál utolsó fellépője a kivételes tehetségű szerb billentyűs Vasil Hadzimanov és zenekarának koncertje, ahogy a Hétvége első napján fellépő szupergroup Babos Gyula-László Attila-Tátrai Tibor triójának koncertje, vagy a zseniális amerikai szaxofonos Brandon Fields és a Szendőfi Péter és Romhányi Áron alkotta Loop Doctors koncertje! Fields neve nemcsak a jazz kedvelőinek lehet ismerős , éppen úgy otthon van a pop (játszott Michael Jackson-nal és Elton John-nal is) , a funky (Earth Wind and Fire), vagy a fúziós jazz zenében (Dave Weckl Band).

Az idei programnak -egy este kivételével-  a Zsolnay Negyed É78 koncertterme ad otthont. Az új helyszín lehetőségeivel élve, a koncertek mellett további  programokkal bővül a Jazz Hétvége kinálata. Mindhárom estén Jazz Café várja a fesztivál látogatóit, így adott egy közösségi tér, ahol a koncertek után a pécsi zenészeké a színpad! A  jam session*, kötetlen együtt zenélés a fesztivál legfontosabb újdonsága!

*Jazz fusion

A fúziós jazz (jazz fusion, vagy egyszerűen csak fusion) egy fúziós zenei műfaj, amely a hatvanas évek végén alakult ki a jazzes rögtönzésnek, a funk és az R&B ritmikai világának és a rock and roll keményebb, elektronikus hangzásának vegyítéséből. A fusion valójában nem egy könnyen meghatározható zenei stílus, inkább egy zenei megközelítés. A fusion hatása megkérdőjelezhetetlen a jazz-rock, a hardrock, másik irányban a smooth jazz, az ambient, vagy éppen a világzene kialakulásában. A műfaj művelői között olyan neveket találunk, mint Miles Davis,  John McLaughlin, Chick Corea, Herbie Hancock, Michael Brecker, Dave Weckl, Jaco Pastorius, Marcus Miller, Mike Stern, Stanley Clarke, Joe Zawinul, Weather Report, Blood Sweat and Tears, vagy éppen a Tribal Tech.

*Jam session

Vagy egyszerűen csak jam, egy speciális - nemcsak a jazzben használt - zenei akció, ahol a zenészek előzetes próbák és különösebb megbeszélés nélkül improvizálnak, általában egy megadott téma, ütem, alap, vagy hangnem szerint. Használják új zenei témák kidolgozásánál, mikor a megfelelő zenei megoldás megtalálása a cél. A különleges zenei élményt nyújtó jam session általában a jazzfesztiválok elmaradhatatlan része.

 

1. nap -  március 22.

Szőke Szabolcs Quartet feat. David Boato (IT)

Babos Gyula, László Attila és Tátrai Tibor Gitár Trió

Helyszín: É78 Zsolnay Kulturális Negyed

Időpont: 19.00, 20:30

Szőke Szabolcs Quartet feat. David Boato (IT)

Juhász Gábor - gitár

Szalai Péter - tabla, ütőhangszerek

Váczi Dániel – szopranino- és altszaxofon

Szőke Szabolcs - gadulka, sarangi, array mbira

vendég művész:

David Boato (IT) - trombita, szárnykürt


Babos Gyula, László Attila és Tátrai Tibor Gitár Trió

A három Liszt Ferenc-díjas gitáros a magyar zene, rhythm and blues és jazz életének meghatározó egyéniségei. Repertoárjukban híres szerzők dalainak feldolgozása mellett saját szerzeményeiket is előadják, mindezt változatos, párbeszédes és improvizatív stílusban. Zenei hangulatukra a meghittség, a könnyed, de technikás gitárpárbaj jellemző, ahol mindenki a maga stílusában beszélget egymással.

Jegyárak: 2.000 Ft, diák/nyugdíjas: 1.500 Ft

A koncertek alatt és után Jazz Café várja a fesztivál látogatóit, ahol koncertek, jazzhez kapcsolódó filmvetítések, egyéb live actek színesítik a Jazzhétvége programját.

 

2. nap  - március 23.

Fábián Juli-Sárik Péter Duó

Egyedül Pécsett Magyarországon! - MIKE STERN BAND with Special Guest DIDIER LOCKWOOD feat. DAVE WECKL & TOM KENNEDY

helyszín: Kodály Központ

időpont: 19.00, 20:30

Fábián Juli-Sárik Péter Duó

Fábián Juli (1981) neve a jazzben kevésbé járatosaknak is ismerős lehet, akár a Barabás Lőrinc Eklektricből, akár a Dopeman-nel közös szereplések, vagy a rádiók játszási listáinak élén szereplő Zoohacker Remake Orchestra-val készült dalok kapcsán. Julit különleges,  „fekete” hangja, remek stílusa a legjobb hazai énekesnők közé emeli.

Sárik Péter (1972) a magyar jazz fiatal generációjának egyik legismertebb zeneszerzője és legkiválóbb zongoristája. Mindkét minőségében számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. A jazz mellett szinte minden műfajban kipróbálta magát. Zenekara a Sárik Péter Trió mellett több hazai és egy nemzetközi projekt állandó tagja.

Új lemezükön csakúgy, mint a koncerten jazz standardek és popdalok feldolgozásai hallhatók, hagyománytisztelet nélkül, azaz a duó nemcsak a mainstream jazz rajongóinak kínál rengeteg csemegét. Az eredeti hangszerelési, feldolgozási ötletek, azoknak is sok örömet okozhatnak, akik a merészebb zenei megoldások hívei.


Egyedül Pécsett Magyarországon!

MIKE STERN BAND with Special Guest DIDIER LOCKWOOD

feat. DAVE WECKL & TOM KENNEDY

MIKE STERN - gitár
DIDIER LOCKWOOD - elektromos hegedű
TOM KENNEDY - basszusgitár
DAVE WECKL – dobok

Az ötvenvalahány évesen (1953) még mindig kölyökképű gitáros, akinek karrierje a legendás Blood Sweat and Tears zenekarral kezdődik, azon kivételes zenész-egyéniségek közé tartozik, akiknek játéka egyetlen hangból felismerhető. Mike gitárhangjának egyedisége abban a páratlan képességében rejlik, ahogy a jazz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával és feszültségteremtő képességével ötvözi. Nem véletlen, hogy a jazz-rock fénykorát jelentő 70-es, 80-as években olyan sztárok választották partnerükül, mint Billy Cobham, Miles Davis, vagy Jaco Pastorius.

Nemzedékének egyik legsikeresebb gitárosa, azon kevesek egyike, akiket egyaránt tisztel a szakma és a közönség: háromszor jelölték Grammy-díjra, a különböző gitármagazinok évvégi szavazásain pedig két évtizede töretlenül ott van a dobogósok között.

Társai nem kisebb nevek mint az Al Di Meola-val játszó Tom Kennedy, a világ egyik legjobb dobosának tartott Dave Weckl, valamint a legendás francia hegedűs Didier Lockwood.

Jegyárak: 2.500 Ft, 4.000 Ft, 5.500 Ft

A koncertek alatt és után Jazz Café várja a fesztivál látogatóit az É78 – Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol koncertek, jazzhez kapcsolódó filmvetítések, egyéb live actek színesítik a Jazzhétvége programját.

 

3. nap  - március 24.

Renewal - Heaven in the Night Club (GBR)

Loop Doctors, feat: Brandon Fields (USA, Los Angeles)

Vasil Hadzimanov Band

helyszín: É78 Zsolnay Kulturális Negyed

időpont: 19.00, 20:30, 22:00


Renewal – Heaven in the Night Club (GBR)

A Renewal zenekar 15 éve alakult az USA-ban. Vezetőjük William Edgar zongorán játszik. A zenekar öt tagja olyan hangszereket szólaltat meg, mint a szaxofon, a zongora, a basszusgitás és a dob. Filozófiájuk szerint a jazz  feladata a szórakoztatás, ugyanakkor a háttérben mindig érezhető az afro-amerikai emberek spirituális élményvilága, amely a rabszolgaságból táplálkozik. A jazz egyszerre hordozza a remény és a szenvedés témáját is, amely a fekete kultúrára jellemző. Céljuk megtalálni a zene spirituális gyökereit és olyan műfajokat feltárni, mint a blues, a ragtime, vagy a temetési zene. Koncertjükön végigvezetik hallgatóságukat az afro-amerikai szakrális és világi zene történelmén, narratív részekkel keverve a zenét.

 

Loop Doctors, feat: Brandon Fields (USA, Los Angeles)

Szendőfi Péter - dobok

Romhányi Áron - billentyűs hangszerek, rap, megafon

Brandon Fields - szaxofon

A projrekt a két egyébként a fúziós jazzben alkotó zenész üdítő kirándulása a Drum’n’Bass, a Jungle, Breakbeat, NuJazz, rap és a spoken word világába nyakonöntve a jazz improvizatív elemeivel, így a koncert különleges élményt jelenthet az említett műfajok kedvelőinek. Bátran nyúlnak elektronikus effektekhez, használnak samplereket, ugyanakkor az extra hangzásokat akusztikus hangszereik természetes hangjainak módosításával érik el. 2006-os Fonogram-díjas lemezüket a Tribal Tech alapító, a világ egyik legjobb basszusgitárosaként számon tartott Gary Willis-szel készítették el.

A Jazzhétvégén a zseniális Brandon Fields, a ma élő egyik legnagyobb (?) alt- és tenorszaxofonos lesz a zenekar vendége, aki immár harminc éve a világ élvonalába tartozik. Brandon Fields nem csak a jazz világában ismert muzsikus, olyan művészekkel játszott együtt, mint Michael Jackson, Elton John, Lionel Richie, B. B. King, Al Jarreau, a Toto, Stanley Clarke, s mintegy öt évig volt állandó tagja a Dave Weckl Band-nek. A koncerten a különleges repertoárt, speciális vizuális effektek egészítik ki

Vasil Hadzimanov Band

A kiváló szerb billentyűs az elmúlt 15 év folyamatos útkeresése után a balkáni jazz egyik kulcsfigurája lett. 2008-as 'Zivote mi' című albuma a kritikusok és a szakma szerint is alapvetése és mérföldköve az egyébként a fúziós jazz jegyében telt munkásságának éppúgy, mint az utóbbi  évtizedben újra szárnyakat kapó (balkáni) szerb jazznek. A lemezt méltatók sok egyéb között azt emelik ki, hogy Hadzimanov remek ízléssel és arányokkal nyúl a balkáni hagyományokhoz, zenéje úgy válik teljessé, hogy alkotóelemei lenyűgöző egyensúlyban maradnak. A tanulmányait az Egyesült Államokban befejező, majd évekig New York egyik legpatinásabb zenei stúdiójában dolgozó Hadzimanov remek társakat talált zenei elképzeléseihez. Pécsre öt állandó társával és egy vendég ütőhangszeressel érkezik.

 

A koncertek alatt és után Jazz Café várja a fesztivál látogatóit, ahol koncertek, jazzhez kapcsolódó filmvetítések, egyéb live actek színesítik a Jazzhétvége programját.

 

Jegyárak: 2.000 Ft, diák/nyugdíjas: 1.500 Ft


3 napos Jazz Hétvége bérlet: 7.500 Ft
2 napos Jazz Hétvége bérlet a 03.22-i és 03.24-i rendezvényekre: 3.200 Ft

3 napos Jazz Hétvége bérlet + Kenny Garrett koncert: 10.500 Ft

Vissza a hírekhez