JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Babaváró koncertcsoda - Harcsa Veronika Gyémánt Bálint Duó

2024. 05. 04. - Fonó Budai Zeneház.

fono.jpg

A magyar vokális jazz eredeti, sokoldalú képviselője Harcsa Veronika és második évtizede elválaszthatatlan alkotótársa Gyémánt Bálint gitáros, zeneszerző különleges koncertet adott a Fonó Budai Zeneház nagytermében.

duo.jpg

Az összeszokott duó még világszínvonalú koncertjeiket jellemző nézőmágnes intimitást is tudták fokozni, hiszen az est Harcsa Veronika időleges búcsújaként lett beharangozva gyermeke közelgő születése előtt. A közösségi oldalán megszólította követőit, hogy kérjenek tőle dalokat pályafutása terméséből. A gyönyörű ívű koncert így lett kívánságműsor és „slágerparádé” is. Személyes kedvencként szerepelt a saját kompozíciók és feldolgozások mellett Gyémánt Bálint „This Time” című remeke a műsorban.

kozonseg.jpg

A Fonó Budai Zeneház zsúfolásig telt nagytermében a két főhős humora és közvetlensége varázsolt családias hangulatot az első pillanatoktól kezdve. Megtudhattuk, hogy Harcsa Veronika férje (aki nem Gyémánt Bálint) aznap ünnepelte születésnapját, egy pár nézők közül a házassági évfordulóját és a búcsúkoncert egyben a Nemzetközi Star Wars Napra is esett. És elárulták azt is, hogy május 24-ére elvállaltak még egy legeslegutolsó koncertet – ha az égiek is így akarják – a Pestújhelyi Napok 2024 meghívására a Csokonai15 - Pestújhelyi Közösségi Házba.

A koncert lírai kezdéssel, a 2019-ben született „Listen to Me Now” című balladával kezdődött.

hv-gyb.jpg

A kritálytiszta énekhang és az akusztikus gitár csak Gyémánt Bálintra jellemző bársonyos és ritmikus megszólaltatása megteremtette a duó megszólalásának egyedülálló atmoszféráját, amiben minden hallgató otthonosan érezhette magát. Két határozott, kiforrott és magabiztos zenei egyéniség tökéletes összhangban fejezett ki harmóniát, feszültséget, drámát, lírát, szplínt és mesélt történeteket a sokszínű dalok előadásával. A gitárjáték nem csak ritmikus akkord kísérettel és gyönyörű szólókkal, de puha hangzású ütőhangszerként és kozmikus, kísérteties hangzásokkal is varázsolt Gyémánt Bálint kezei között. Az effektpedálokat és a loopert nagyon visszafogottan használta, csak annyira, amennyire az akusztikus hangzás nem sérült. Harcsa Veronika pedig nem csak tökéletes szakmai biztonsággal, de a klasszikus sanzonoktól, jazzballadáktól a free zajzenéig és természeti hangok felidézéséig terjedő skálát bejárva kápráztatta el a közönséget. Olyan katartikus pillanatokkal ajándékozva meg a nézőket, amelyeket hallva Bobby McFerrin is csak csettinthetett volna.

hv.jpg

gyb2.jpg

A műsor nagyon változatos volt, az angol nyelvű Harcsa-Gyémánt klasszikusok mellett versfeldolgozás és saját szerzemény is elhangzott magyarul. Zseniális Nirvana, Talking Heads és Beatles feldolgozást is hallhattunk.

gyb-hv.jpg

koncerten Gyémánt Bálint lélegzetelállító szólója a Talking Heads indián meséjében, a „Listening Wind” elhangzásakor váltott ki hatalmas sikert. Ez a teljesítmény volt a koncert hangszeres katarzisa, hangszer és muzsikus rituális indiántánc közben teljes egységben emelte a hallgatókat egy másik dimenzióba.

hv3.jpg

A koncert hangulati ívén a vokális csúcspontot a záródal, a „Shapeshifter” énekcsodája hozta el. Harcsa Veronika fantasztikus amplitúdókkal működik, a fizikai test és a szellemi, lelki világ teljes egységben, egy csodálatos hangszerként szól a közönséghez.

hv-gyb2.jpg

A tomboló ováció után ráadásként a Beatles örökzöld, a vastapssal kísért „Come Together” búcsúztatta a közönséget, hogy egy év múlva, 2025 tavaszától már édesanyaként várhassák vissza Harcsa Veronikát.

vege.jpg

Aki nem lehetett ott a koncerten, ezen a linken a kamaramuzsikálás csak a jazzre jellemző jelenidejű, megismételhetetlen csodáját láthatják a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Quartet és két vendégük, az Artisjus-, Junior Prima- és friss Fonogram-díjas Nagy Emma és Cseh Péter vendégszereplésével. A MÜPA koncertfelvételén egy Nagy Emma és egy Gyémánt Bálint kompozíció hallható:

https://www.youtube.com/watch?v=HaDXECCK-ak

Dalok:
Listen to Me Now (Harcsa Veronika)

Drive in to the Sun (Harcsa Veronika)

A szomj (Harcsa Veronika) Nemes Nagy Ágnes vers megzenésítés

Come as You Are (NIRVANA feldolgozás)

Play Me, Play Me (Harcsa Veronika)

Possible (Harcsa Veronika)

This Time (Gyémánt Bálint–Harcsa Veronika)

In a Dozen Fortnights (Tóth Viktor)

Listening Wind (Talking Heads feldolgozás)

For My Lover (Harcsa Veronika)

Too Early – magyarul (Harcsa Veronika)

Shapeshifter (Harcsa Veronika)

Ráadás:

Come Together (BEATLES feldolgozás)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez