JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Indiából jöttem - Egy egzotikus út Nagy Jancsa szemével

Szeptember 6-án tértünk haza Indiából, Chennai-ból. A Neethaane En Ponvasantham (angolul: You Are My Golden Spring) című film zenéjének a bemutatóján közreműködtünk.

A filmet Gautham Menon rendezte és az indiai zenei élet egyik legnagyobb alakja Ilaiyaraaja írta a zenéjét. Hogyan kerültünk mi ide és kik azok a mi? Három évvel ezelőtt csörgött a telefon, László Attila hívott. Kérdezte van-e kedvem vele Indiába menni egy filmzene felvételére? Nagy duzzogva igent mondtam.

László Attila ekkor már dolgozott együtt Ilaiyaraaja-val, aki nagy tisztelője Attila zenéjének. Lattmann Bélával kiegészülve hárman mentünk Chennai-ba, ahol a Paa című film zenéjét vettük fel.


gautham-ilayaraja-janos-attila-at-nep-recording-in-london-10.JPG


Tavaly decemberben rendezték Chennai-ban Ilaiyaraaja szerzői estjét, ahol ennek a filmnek a zenéiből is játszottak. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy elhívtak minket ide és Chennai Szimfonikus Zenekarral kiegészülve részesei lehettünk a produkciónak. Tízezer fős stadionban rendezték a koncertet, ami közel 4 órás volt. Az érdeklődésről csak annyit, 28-án volt a koncert, 24-én (!) kezdték árulni a jegyeket, és két nap alatt telt ház lett.

Ezen a koncerten hallott minket Gautham Menon, s mikor felkérte Ilaiyaraaja-t a filmjéhez, annyit kért, ha lehet a László Attila Quartet legyen a zenekar. Ekkor a dobos Németh Ferenc volt. A N.E.P. zenéjének felvétele tavasszal zajlott Londonban. Angol szimfonikus zenekarral. Novemberben lesz a film premierje, kilépve Bollywood-ból, az egész világon bemutatják. Szokatlan módon először a zenével jön ki a kiadó, ezért volt már szeptemberben a lemezbemutató koncert, mely egyben a film előzetese is. Egymillió példányban kerül forgalmazásra első lépésben a CD. A koncerten a Londoni Szimfonikus Zenekar, a legnagyobb indiai énekesek Ilaiyaraaja, Karthik, Raaja fia Yuvan Shankar Raja, Ramya NSK, Suraj Jagan, Sunidhi Chauhan, Bela Shende közreműködtek. Németh Ferenc nem tudott eljönni, így Gino Banks dobolt.


nep09.jpg


Szeptemberi ottlétünknek volt egy különleges része. A próbaidőszak közben Raaja megkért bennünket, maradjunk még pár napot a következő filmnek, Trupti Bhoir filmjének zenéit felvenni. Augusztusban, mikor ő volt Magyarországon, akkor is történt hasonló. Meghosszabbította itt tartózkodását hasonló okból.

Nagy öröm és megtiszteltetés ez számunkra, ez talán a legnagyobb elismerése munkánknak. A producer, író, főszereplő hölgy (Trupti Bhoir) meghívott minket a film premierjére Bombay-be.

Mindeközben félelmetes volt látni Ilaiyaraaja-t zeneszerzés közben. Az, hogy mi ott maradtunk, azt is jelentette, neki meg kellett írnia a zenét. Mikor bementünk a stúdióba, ült egy széken, előtte egy szinti, ölében az üres kotta és szép lassan a szemünk előtt született meg a partitúra, kézzel, javítás nélkül. Közel ezer filmhez írt eddig zenét és mikor kérdeztük, mi a módszere, annyit mondott: "Mikor odateszem a tollat a kottapapírhoz, onnantól az van."


nep05.jpg


Fantasztikus élmények ezek mindannyiunk számára, az izgalmas zenék, csodás muzsikusok, lenyűgöző énekesek.

A cikket elolvasva László Attila utólag még küldött három fotót. Íme, időrendi sorrendben:


raja-val-2011-decembereben.JPG

Ilaiyaraaja-val és Németh Ferivel 2012 tavaszán Londonban


laszlo-attila-quartet-az-indiai-dobossal-2012.jpg

A László Attila Quartet az indiai dobossal 2012. augusztus 30-án a beálló próba előtt


a-noi-korus-tagjai-probara-varva.jpg

A női kórus tagjai próbára várva

Vissza a hírekhez