JazzMa

Friss Hírek

ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Stadionkoncert a Lokálban - Nagy Emma Quintet, 2024. 04. 21. Akvárium, Poket születésnap

A magyar kortárs jazz legeredetibb formációja a Nagy Emma Quintet. Öt kimagaslóan tehetséges, zeneszerzőként és hangszeresként is világszínvonalú fiatal zenész termékeny alkotóközössége.

Hat éve, 2018-ban alakult a zenekar az akkor 20 éves Nagy Emma énekes vezetésével a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanulóiból. Jazz standardekből álló, de saját zenei világukat már markánsan tükröző műsorukkal még ebben az évben megnyerték a II. Belvárosi Jazz Versenyt.

(A jazzma.hu alapító főszerkesztője, Maloschik Róbert 2018 januárjában tanácsolta Emmának, hogy alakítson saját együttest.)

A verseny fődíja CD-készítési lehetőség volt. Az öt fiatal be is vonult az LV stúdióba és Charles Mingus, Wayne Shorter, John Coltrane, Herbie Hancock témákat rögzítettek saját felfogásuk szerint. A verseny fővédnöke, Wolmuth István azonban megkérte őket, hogy saját kompozíciókat vegyenek fel. Így született a „Set to Face” című CD, ami 2019 tavaszán meg is jelent.

A „Set to Face” album címadó darabja a bőgős Dénes Ábel első önálló szerzeménye, ami azóta is hallható koncertjeiken. A NEQ semmi máshoz nem hasonlítható – rengeteg zenei hatást szintetizáló – világát bemutató lemez fizikai megjelenése napján, 2019 februárjában megnyerték a MÜPA Jazz Showcase-t. Azóta még három rendkívül színvonalas lemezük született. 2020-ban a „Low Frequency Oscillator” CD-n, 2022 tavaszán a „Synced” LP vinylen, és 2023 nyarán, sajnos csak digitális formátumban a „Return” EP jelent meg. A dalszövegeket Nagy Emma képzőművész testvére, Nagy Gergő írja és ő tervezi a kitűnő lemezborítókat is. A „Return” a 2024-es Fonogram Magyar Zenei Díj versenyben az Év hazai jazz albuma vagy felvétele kategória rendkívül erős mezőnyében (Jazzbois, Modern Art Orchestra, New Fossils, Szakcsi Jr. Trio) kapott jelölést. 2024. április 27-én derül ki, melyik zenekar tüntetheti fel albumán a megtisztelő titulust.

Napra pontosan egy hónappal a MÜPA Fesztiválszínházában játszott teltházas koncertjük után nost az Akvárium Lokál termében adott „szobakoncertet” a jazzötös. A MÜPÁban Soweto Kinch brit szaxofonos, zeneszerző rapper vendégszereplésével és Sztilkovics Milán a zenével interakcióban pulzáló dinamikus háttérvetítésével aratott hatalmas sikert a NEQ.

Az Akváriumban a Poket könyvsorozat 6. születésnapi programjában kapott helyet a zenekar a legkisebb és legpuritánabb koncert helyszínen. Ez a jazzhez illő intim tér nagyon sokat tett hozzá a koncert dinamikájához, tökéletes kereteket biztosított az elmélyült és a közönséggel együttlélegző előadáshoz. A Nagy Emma Quintet beskatulyázhatalan zenéje észrevétlenül ejti rabul nem csak a jazzrajongókat, de a populárisabb zenék és a klasszikus zene híveit is. Harmónia és diszharmónia, lírai csendek és zaklatott, kemény groove-ok, repetitív alapok és himnikus szólók, barokk zsoltárok és fémes heavy metál gitárszólamok eksztatikus dobszólókkal egyszerre vannak jelen a NEQ misztériumjátékában. A sokrétegű darabok a természeti jelenségek és lelki hangulatváltások organikus egyértelműségével alakulnak, változnak a katartikus magasságoktól a drámai csöndekig, Nagy Emma varázslatos, bársonyos, lefegyverző énekével és folyamatos jelenlétével. Határtalan szabadság és érzelmi, gondolati gazdagság sugárzik a nagyívű szólókból. Mind az öt muzsikus teret kap – szakmai tudásával tökéletesen uralt hangszerén – óriási improvizációkra, hogy csak ott és akkor születhessen a megismételhetetlen kamarazenei csoda. A koncert egy nagylélegzetű, nyolc tételes szimfóniaként hangzott el, olyan káprázatos gyöngyszemekkel, mint a közönségkedvenc „When the Loving Comes”, a gyönyörű fúga, a „Return”, vagy az eksztatikus fokozás és nyugalomba zuhanás zárásként elhangzó ráadás darabja, a „This Won’t Last”.

neq1.jpg

Nagy Emma - ének, zeneszerzés, Oláh Krisztián - zongora, zeneszerzés, Cseh Péter - gitár, zeneszerzés, szöveg, Dénes Ábel - bőgő, zeneszerzés, Klausz Ádám - dob, zeneszerzés. Öt muzsikus, öt zeneszerző, öt személyiség és egy zenei univerzum, amit Nagy Emma Quintetnek hívnak. Nagy Emma egyéni világa és személyisége Joni Mitchell zeneszerzői és előadói attitűdjére emlékeztet, a NEQ pedig arra a korszakára, amikor a „Shadows and Light” című albumon és koncerten a következő fiatalokkal dolgozott együtt 45 évvel ezelőtt: Jaco Pastorius - basszusgitár, Pat Metheny - gitár, Lyle Mays - billentyűs hangszerek, Michael Brecker – szaxofon, és Don Alias - dob.

A már ötödik, minden valószínűség szerint fantasztikus Nagy Emma Quintet album felvétele után és 2024 őszi megjelenése előtt kívánom, hogy a zenekar vezetője és tagjai hasonló életművet alkossanak. A katartikus szobakoncerten egy „slágert” már hallhatott a közönség az új lemezről is, Cseh Péter „De-Dum” című szerzeményét.

ne1.jpg

ne2.jpg

ne3.jpg

ne4.jpg

ok1.jpg

csp.jpg

da.jpg

ka1.jpg

A NEQ következő koncertje a Rákóczi téren lesz 2024. május 5-én, majd a Magyar Zene Házában 2024. június 13-án lesz.

NEQ, 2024.04.21. Akvárium, Lokál

dalok:

As the Rain Comes Down

When the Loving Comes

I Lay Down

No Senses

Why Love

Return

2

De-Dum

Ráadás:

This Won’t Last

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez