JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Jazz Lasszó Erdély előtt! – Exkluzív interjú Bordás Józseffel

Bordás József dobművész, oktató egyben a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja is. No és nem utolsó sorban a Jazz Lasszó sorozat művészeti vezetője.

1) A Jazz Lasszó több mint egy éve működik. Ezen idő alatt hány magyar városban léptek fel?

A Magyar Jazz Szövetséget megismertető és népszerűsíteni kívánó Jazz Lasszó program 2014-ben indult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásában.

Debrecenben Márkus Tibor a Rock Suli jazz-re fogékony növendékeinek adott délutáni workshopot, majd este közös koncerttel zárult a szakmai nap.

Szombathelyen László Attila dirigálta a szombathelyi művészeti iskola Konzi Big Band-jét. Délután egy nyilvános próba volt és este egy fergeteges koncert, amiben Attila és én is közreműködtünk.

Miskolcon Berki Tamás a Bartók Béla Jazz Konzervatóriumának dísztermében tartott egy jazztörténeti előadást, és este Bágyi Balázzsal, illetve a Miskolci Dixilend Band zenészeivel játszott Tamás.

Pécsen Sárik Péter tartott a helyi muzsikusoknak egy zenekari gyakorlatot, és este közösen léptek fel a Zsolnai negyed jazz klubjában.

Budapesten két előadás volt a Budapest Jazz Clubban. Először a középfokú intézmények vettek részt nevezetesen a Bartók, Etűd és az Egressy Zeneművészeti Szakközépiskolák növendékei részére tartott előadást Borbély Mihály és Bágyi Balázs. Az esti koncert a folk jazz és a páratlan ritmusok jegyében zajlott.

Kollmann Gábor Székesfehérváron a Lauschmann, a Kodolányi és a Hang-Szín-Tér iskolák növendékeinek tartott előadást az improvizáció rejtelmeiről, este pedig a három iskola növedékeiből összeállított zenekar játszott Gáborral és velem.

A második BJC Jazz Lasszó szakmai napon Zsoldos Béla és a drága Csepregi Gyula tartott zenekari gyakorlatot a Liszt Ferenc Jazz tanszék növendékeinek és este közösen léptek fel.

Itt szeretném megjegyezni, hogy Gyuszi itt már igen beteg volt, és elég nehézkesen mozgott, mindazonáltal olyan előadást tartott, és akkorákat fújt, hogy visítoztunk a teremben. A vég már a levegőben volt, de Ő szinte az életéért fújt, és a workshopon mindent át akarta adni azt, amit az elmúlt 30 évben tapasztalt, tanult és hatást gyakorolt a játékára.

Zsoldos Béla szerzeményei szólaltak meg, és Ő maga is sziporkázó improvizációjával inspirálta a fiatal muzsikusokat.


2) És kíváncsi lennék arra is, hogy hány fiatal jazz zenész sikerült “meglasszózni"?

A workshopokon átlag 80-100 zenész vett részt. A muzsikusok egy része a fent említett iskolák növendékei, illetve a régióban élő zenészek jöttek el. Az esti koncertekre csatlakozott a jazzkedvelő közönség, így esténként 100-180 fő között voltak. A Jazz Lasszó nem titkolt szándéka az új generáció megszólítása és beléptetése a Magyr Jazz Szövetségbe. A projekt végére 85 új taggal bővült a szervezet, és az Etűd Iskolával aláírtunk egy keretszerződést, miszerint az új elsős növendékek részére az iskola felajánlja a tagság első évi költségét. 

3) A mostani háromnapos turné Erdélyben teljesít jazz jószolgálati küldetést. Mely városokban lépnek fel? Ezúttal is lesznek a koncertek előtt workshopok?

A szisztéma ugyanaz: délután workshop, este koncert a helyi művészekkel.

Erdélybe Borbély Mihály és Gyárfás István fogja képviselni a Magyar Jazz Szövetséget, és én fogok prezentációt tartani a szervezet működéséről.


2015. 03. 20. Kézdivásárhely, Cafe Jazz

18h-19.30 Workshop, 21h Koncert


2015. 03. 21. Sepsiszentgyörgy, Di Stefano Bár

11h-17h Workshop, 21h Koncert


2015. 03. 22. Székelyudvarhely, G Pont Kávézó

15h-17h Workshop, 19h Koncert


5) És azt nem tervezik, hogy további határon túli magyarlakta területekre is ellátogatnak?

A Jazz Lasszó határok nélkül turné Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta településein lesznek megvalósítva. A jelenlegi pályázati forrásokból így három országban hat előadást tudunk megvalósítani.


jazz-lasszo-erdely.jpg

Vissza a hírekhez