JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Gergely2024. május 09.
It’s a Good Day2024. május 09.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

„Kedvenc énekeseim” – 20. rész: Kész Petra

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással. – A szerk.

kesz-petra.jpg

Fotó: Déry Ágoston

Elnézést kérek, hogy csak most küldöm a cikket.

Azért is halogattam ennyit ennek az ajánlónak a megírását, mert számtalan zenészt felsorolhatnék, akik hatottak rám és biztosra veszem, hogy amint leadom, legalább háromszor a fejemhez fogok kapni, hogy “jaj neee, őt is kifelejtettem”. Közben pedig nem szeretném ideömleszteni az összes nevet, hanem igyekszem kiemelni párat.

Azt is szeretném megemlíteni, hogy bár tudom, Robi bácsi kifejezetten az énekesekre kérdezett rá, mégis a hangszeres zenészek is jelentősen inspiráltak, rengeteg instrumentális zenét hallgatok.

A legendák csak később találtak be, gondolom nem értettem még a tanulmányaim elején őket és inkább a modernebb jazz tetszett, de aztán beütött Abbey LincolnNina SimoneElla Fitzgerald.

Nagyon szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy rengeteg kitűnő mesterem volt, akik mind más és más szegmensét képviselik a jazznek. Ez nagyon fontos impulzus volt számomra, egytől egyig mindenkitől tanulhattam valami újat, valami mást és igenis mindegyikőjük hatással volt rám. Ezen kívül zenésztársaim is nagy hatással vannak rám a mai napig.

Műfajtól függetlenül mindenféle zenét fogyasztok és szeretem elkerülni a monotonitást az élet minden területén. Valószínűleg emiatt is alakult úgy, hogy mindig több projektben énekelek, amik eltérő zenei stílusokat képviselnek.

Íme, a mások számára minden bizonnyal túlságosan is hibrid "playlistem", persze igyekeztem az oldalhoz hűen inkább a jazzből válogatni.

Camila Meza

Cécile McLorin Salvant

Chris Cornell

Esperanza Spalding

James Blake

José James

Layne Staley

Leïla Martial

Marika Hackman

Mira Lu Kovacs

Thana Alexa

Thom Yorke

Yebba

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez