JazzMa

Friss Hírek

It’s a Good Day2024. május 09.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 65. rész: Eliane Elias (2009. szeptember 5.)

Ebben a szombatonként jelentkező sorozatomban azokat említem meg, akik rajtam keresztül kerültek hazánkba!

A Kölcsey Központ akkori igazgatója, Makray Balázs megkért, hogy szerezzek egy világsztárt a 2009-es Debreceni Jazz Napokra.

Mivel Gabi akkoriban épp az EMI Hungary jazz referense volt, így nem volt nehéz választani. Tudniillik pont az évben jelent meg a brazil származású amerikai zongorista-énekesnő Eliane Elias „Bossa Nova Stories” című CD-je.

eliane-elias-bossa-nova-stories.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=55WiV22HJgU&list=PLyPEUX9SxkJBkcTvpdfW6VJ3b1Gake71y

Balázsnak nagyon tetszett az ötlet, így azonnal írtam Eliane-nak New York-ba, aki azt válaszolta vissza, örömmel jön. Sőt emlékezett, hogy első férjével, Randy Brecker-rel már járt Debrecenben 1984-ben. Írta, most a második férjével, a bőgős Marc Johnson-nal jön. Azt nem írta, hogy rám is emlékszik. De amikor 2009. szeptember 5-én meglátott az öltöző folyosón 25 év után is felismert és megölelt. Mondtam neki, én leszek az MC, ezen jót kacagott. Azt kérte, hogy ne konferáljak előttük hosszan, és hogy egyszerre szeretnének bejönni a színpadra.

De aztán mikor szokásom szerint visszafelé a brazil dobos Rafael Barata-t hívtam be a színpadra, majd a szintén brazil gitáros Rubens de la Corte-t (ejtsd: rubensz delá korcsi!) szólítottam másodjára, gondolom kicsit dühös volt. De folytattam a bőgős Marc Johnson-nal. Utána hatásszünet, és azt mondtam: „And the star of this year’s Debrecen Jazz Days, the fabolous Eliane Elias! (ejtsd: eliáni eliász)” És amikor bevonult, hatalmas üdvrivalgásban tört ki a Kölcsey Központ közönsége.

A koncert szenzációs volt. Még az előtte szokás szerint fanyalgó debreceni keménymagnak is tetszett!

És utána jött a kellemes meglepetés, ti. EE leült a folyosón és az ezüst fém bőröndjéből árulta és dedikálta a friss CD-jét. Nagyon hosszú sorban álltak a rajongók. Egyszer csak odaszólt nekem: „Robert, please go to the dressing room and tell Marc to bring me more CDs!” Tudni vészesen fogytak a bőröndből a lemezek. Jött is sietve Johnson egy másik szürke fém bőrönddel, amiben még voltak CD-k.

A végén hálálkodtak nekem, mert 46 lemezt sikerült kiárulniuk.

Én viszont ingyen kaptam egy dedikált CD-t Eliane-tól! Nem árultam el neki, hogy nekem már van, mert Gabi adott, hogy Bartók Rádiós Jazzlista műsoromban tudjak róla a fesztivál előtt játszani számokat…

A kvartettből a gitáros és a dobos a koncert után még lejött jamelni. Nagyot játszottak, a közönség ott is tombolt!

Aztán szeptember 6-án tovább utaztak Londonba, ahol a Ronnie Scott’s-ban ahol 7-én, 8-án és 9-én léptek fel.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez